Poldi Kladno prý zaměstnancům neplatí: zvažují žaloby

Kladno – Zaměstnanci kladenské poldovky si stěžují, že jim podnik opakovaně vyplácí výplaty se zpožděním a většině zaměstnanců prý zadržuje příspěvky na důchodové pojištění. Firma zaměstnává asi 400 lidí, příspěvky zadržuje zhruba 280 zaměstnancům, uvedl předseda odborové Základní organizace Hutě Poldi Richard Mosr. Někteří klíčoví zaměstnanci už proto Poldi Kladno upustili.

Další jednání s majitelem má proběhnout příští týden (zdroj: ČT24)

Problémy se zpožďováním výplat se v Poldi opakují už řadu měsíců. Únorové výplaty dostali někteří zaměstnanci jen těsně předtím, než mělo začít vyplácení mezd za březen. Navíc i březnovou výplatu dostali zaměstnanci později. „Firmu už opustil vedoucí ocelárny, což byla velice důležitá postava. Odešel keramik, což je vedoucí stavby, odešel směnový mistr - ti lidi nejsou lehce nahraditelní,“ varuje Richard Mosr.   

Odboráři proto chtěli Poldi zažalovat hromadně už v minulých týdnech, po jednání s právníky by ale žaloby podávali jednotliví zaměstnanci. „Doufám, že se zapojí všichni, kterých se zadržování peněz týká. Zatím každý tvrdí, že jim ty peníze nenechá,“ uvedl Mosr. „Musel jsem si půjčit na to, abych měl na nájem, to se potom těžko splácí, když s tou výplatou nemůžete počítat. Musel jsem si vyřešit posun splátek v bance, to taky je problém,“ stěžuje si jeden ze zaměstnanců Poldi Kladno. Žaloby zvažují zaměstnanci v případě, že se obě strany nedohodnou ani příští týden.  

Firma tvrdí, že dlouhodobé problémy s proplácením mezd a penzijního připojištění vyřeší co nejdřív. „Chceme všemi prostředky zabránit tomu, aby od nás lidé odcházeli. Máme velké plány do budoucna a momentálně sháníme investora, který by nám finančně pomohl. Situace by se měla vyřešit ještě během tohoto měsíce,“ uvedl jednatel firmy Andriy Lunyev.  

Kvůli opakovanému zpožďování výplat odboráři loni 1. června vyhlásili stávkovou pohotovost a 26. června se dvě stovky z nich účastnily symbolického protestního shromáždění. Tehdy vedení Poldi slíbilo, že lidé s nižšími mzdami budou dostávat peníze na účty od 17. dne v měsíci a všichni je budou mít nejpozději do 21. dne v měsíci.