Třeboňská rybniční krajina chce být na seznamu UNESCO

Třeboň – Na Třeboňsku by mohla v příštím roce vzniknout krajinná památková zóna Třeboňská rybniční krajina, která by zahrnovala zhruba třicítku obcí. Šlo by zhruba o 300 kilometrů čtverečních, které mimo jiné zahrnují i rybníky Rožmberk a Svět. Následně bude možné usilovat o zapsání na seznam UNESCO, řekl dnes v Třeboni ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Soustava je už na předběžném státním seznamu a podle zástupců komise má Třeboň šanci uspět.

„Status krajinné památkové zóny si tato oblast zaslouží, protože je unikátní. To pak může být, ale nemusí, předstupeň pro další kroky,“ uvedl Brabec. Dodal, že jde o lokalitu, v níž je více než 30 obcí a sahá od Českých Budějovic přes Trhové Sviny až na Jindřichohradecko.  

K tomuto záměru se však nejprve musí vyjádřit všechny subjekty a majitelé zdejších nemovitostí, což by mohlo trvat řádově měsíce. Památková zóna by pak mohla být nejdříve vyhlášena v příštím roce. „To by nám žádný nový stupeň vyšší ochrany přírody nezajistilo. Díváme se na to spíš z obecného pohledu, což znamená zvýšení atraktivity území,“ uvedl Brabec.  

Starostka Třeboně Terezie Jenisová uvedla, že město už v minulosti usilovalo o zápis na seznam kulturního dědictví s místní rybniční soustavou. „Ale inspektorům UNESCO se zdálo, že předmět nominace je málo obsáhlý vzhledem k tomu, že zde máme více než 500 vodních děl, a požadovali rozšíření předmětu, což se ale nestalo“ uvedla Jenisová. Současný projekt je podle ní novou šancí, jak by šlo zviditelnit Třeboň a okolí.

Jenže případný zápis na seznam UNESCO se nelíbí Rybářství Třeboň, které vlastní Rožmberk. „Vadí mi, že s námi o tom nikdo nejednal. Nevíme, jak bychom měli postupovat při různých haváriích jako třeba prasklina hráze Rožmberka, pokud by se jednalo o objekt zapsaný na seznamu UNESCO,“ podotkl předseda představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda.  

Kraj s přímou podporou zápisu váhá. Nechce, aby na tento krok doplatili právě rybáři a myslivci. Čeká, jaké stát nabídne kompenzace: „Rybniční soustava za to stojí, z druhé strany aby zde umřel veškerý život, to si nikdo z nás nepřeje,“ uvedl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Rožmberk je s rozlohou 489 hektarů vodní plochy největším přírodním rybníkem ve střední Evropě. Při povodních slouží jako retenční nádrž, která zadrží až desetinásobné množství vody v porovnání s normálním stavem.

Česká republika má na Seznamu hmotného světového dědictví dvanáct lokalit

  • Historické jádro Prahy (1992)
  • Historické jádro Českého Krumlova (1992)
  • Historické jádro Telče (1992)
  • Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře (1994)
  • Kutná Hora: historické jádro města s kostelem sv. Barbory a katedrálou Panny Marie v Sedlci (1995)
  • Kulturní krajina Lednice-Valtice (1996)
  • Vesnice Holašovice (1998)
  • Zahrady a zámek v Kroměříži (1998)
  • Zámek v Litomyšli (1999)
  • Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci (2000)
  • Vila Tugendhat v Brně (2001)
  • Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči (2003)
Rybniční krajina by zahrnovala 33 obcí (zdroj: ČT24)