Bývalý ústecký primátor míří kvůli vítání občánků k soudu

Ústí nad Labem - V kauze Vítání občánků obžalovalo státní zastupitelství dva ústecké politiky. Bývalý primátor Vít Mandík a bývalý radní Josef Macík údajně porušili povinnosti při správě cizího majetku a zneužili pravomoci úřední osoby. Podle kriminalistů při zadávání zakázky na společenskou akci Vítání občánků připravili město nejmíň o milion korun, za což jim hrozí až desetiletý trest. Ústecká radnice se ale k trestnímu řízení nepřipojila.

Bývalí členové vedení města měli ze své pozice neoprávněně umožnit majetkový prospěch společnosti, která Vítání občánků organizovala. Městu měla kvůli tomu vzniknout škoda minimálně milion korun.

Mandík dnes uvedl, že se s obžalobou ještě neseznámil, jakékoli porušení zákona ale odmítá. „Žádný trestný čin jsem nespáchal, jsem nevinný. Téhle vykonstruované kauze nerozumím,“ podotkl bývalý primátor s tím, že město pod jeho vedením jen navázalo na obdobný projekt z minulých let. V letech 2008 až 2010 prý vítání občánků zajišťovala agentura Roxy II za úplně stejných podmínek.  

Ani přes vyčíslenou škodu se ale město k trestnímu řízení s požadavkem na náhradu škody či nemajetkové újmy nepřipojilo. „Celou kauzu pozorně sledujeme. Pokud dojde k pravomocnému odsouzení daných osob a vyčíslení způsobené škody, vedení města rozhodne o podání žaloby k příslušnému civilnímu soudu,“ uvedl primátor Josef Zikmund (ANO).

Členkou rady tehdy byla i poslankyně Kailová, kterou kriminalisté také zamýšleli obvinit. Protože s jejich záměrem nesouhlasila Poslanecká sněmovna a ke stíhání ji nevydala, stíhání v jejím případě odložili. Počítají ovšem s tím, že současnou poslankyni obviní po skončení jejího mandátu. 

Vítání občánků bylo společenskou akcí, která se v Ústí nad Labem konala několikrát do roka. Matkám se při této příležitosti předávaly pětitisícové dárkové šeky na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Zajišťovala ji pro ústecký magistrát společnost Darothore. Za rok a čtvrt město společnosti vyplatilo zhruba dva miliony korun.

Město mělo za akci zaplatit od roku 2012 do roku 2014 celkem 5,2 milionu. Trestní oznámení kvůli údajně nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky podal zastupitel Jaroslav Achab Haidler (PRO!Ústí). Poukazoval na nehospodárnost zakázky, při které šla matkám jen část vynaložených nákladů, zbytek inkasovala právě firma Darothore. 

Radnice smlouvu vypověděla krátce poté, co případ začala vyšetřovat policie, tehdy to zdůvodnila snahou šetřit. O uzavření smlouvy rozhodla městská rada. Podle dřívějších informací mluvčího radnice Karla Rouče tehdy projekt podpořili všichni přítomní radní.