Národní dům v Karlových Varech opět otevřel

Karlovy Vary - Národní dům v Karlových Varech znovu žije. Společenský sál a kavárna se již otevřely veřejnosti, ubytovací část hotelu začne fungovat o měsíc později. Národní dům se už letos zapojí do Mezinárodního filmového festivalu.

Národní dům v Karlových Varech opět otevřel (zdroj: ČT24)

Secesní spolkový dům a hotel si nechal vystavět roku 1901 karlovarský střelecký sbor podle plánů vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. V té době měl odlehčit přetíženým hotelovým objektům v lázeňské části města. V hotelové budově sídlilo rovněž spolkové středisko s kavárnou, čtyřmi restauracemi, muzeem střeleckého sboru, barem se stovkou míst a moderním sálem.

Vzniklo zde také varieté Orfeum. V průběhu sedmdesáti let se v sále vystřídaly stovky artistů, tanečníků, zpěváků, krotitelů a klaunů. Filmaři si prostor vypůjčili ve výpravném seriálu Cirkus Humberto (režie František Filip, 1988). Scénu s akrobaty dodnes připomínají ocelové háky na stropě. Po nevydařené privatizaci na počátku devadesátých let dvacátého století však byl Národní dům uzavřen a chátral. Po dlouhých letech tahanic a soudních sporů byla v posledních letech provedena náročná celková rekonstrukce.

  • „Rozjíždíme další provozy, teď se to týká hlavně restauračních provozů, tak už od 15. dubna pracuje kompletní obsluha, všichni kuchaři jsou na svých místech. Nabíráme zaměstnance pro údržbu a úklid hotelu a jako poslední budou pracovníci balneocentra, které půjde do provozu 1. srpna. Celkem by pak mělo být v hotelu zaměstnáno asi 130 lidí,“ říká ředitel hotelu Werner Hauptmann.

Obchodně chce Národní dům stavět na třech pilířích: turistech a lázeňských hostech, na kongresové turistice a na společenském využití. Podle Hauptmanna bude silné zastoupení hostů z Ruska a arabských zemí. Už nyní si Národní dům zamluvilo pro své plesy několik středních škol. Národní dům se už letos zapojí do Mezinárodního filmového festivalu. Jeho hlavní sál bude dalším promítacím kinem, další prostory budou sloužit pro pořádání festivalových akcí. Spolu s hotely Pupp a Thermal se tak festival rozprostře přes celé centrum města. Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 500 milionů korun.