Dálnici D5 uzavřela za Prahou nehoda dvou kamionů

Praha - Plzeňská dálnice D5 byla na šestém kilometru u Prahy po nehodě dvou kamionů v obou směrech uzavřena přes čtyři hodiny, hrozil výbuch nákladu, který se skládal z barviv, rozpouštědel a pryskyřic. Provoz ve směru do hlavního města je obnoven, uzavírka ve směru na Plzeň potrvá minimálně do sobotní 1:00. Při nehodě byli zraněni tři lidé.

Za nehodou na D5 může řidič kamionu s chemikáliemi (zdroj: ČT24)

Kvůli možnému výbuchu nákladu, který se skládal z látek typu barviv, rozpouštědel a pryskyřic, potrvá uzavírka ve směru na Plzeň zřejmě až do deseti hodin večer. Příčinu nehody a způsobenou škodu policisté zjišťují. Při nehodě byli zraněni tři lidé. „Dva utrpěli otřes mozku, u jednoho bylo podezření na poranění hrudníku,“ řekla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. 

Nehoda se stala před 5:00 ve směru na Plzeň. Kamiony po srážce blokovaly oba jízdní pruhy. „Po nehodě začaly unikat nebezpečné látky a mohlo by dojít k výbuchu, proto byla dálnice v místě uzavřena,“ uvedla mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová. Chemikálie se dostaly i mimo silnici, proto bude potřeba odbagrovat i půdu poblíž dálnice. Podle mluvčího hasičů jeden z vozů převážel stroje a druhý chemické látky. „Na místě zasahuje chemická laboratoř Kamenice,“ uvedl mluvčí. K nehodě míří pracovníci společnosti Dekonta, kteří odvezou chemické látky k likvidaci. 

„Policie spekuluje o třech příčinách nehody. Buď nepozornost řidiče, mikrospánek nebo technická závada na jednom z kamionů. Jasné je, že kamion, který nehodu zavinil, byl ten, který převážel chemikálie,“ uvedl redaktor ČT Pavel Pavlas s tím, že auto nemělo jasné označení, že nebezpečné chemikálie převáží. Řidič vozu také nepředložil veškeré potřebné doklady, proto byli na místo přivoláni i celníci. „Na to nemuselo být další povolení. To je jako, když si domů povezete barvu, tak na to také nepotřebujete povolení,“ uvedl zástupce přepravní firmy.