Zbrojař bude mít na vyklizení skladu ve Slatině zřejmě další měsíc

Slatina - Zbrojař Martin Rudolf se odvolal proti nařízení stavebního úřadu, který požaduje vyklizení munice a výbušnin z nezkolaudovaných skladů ve Slatině na Vysokomýtsku v Pardubickém kraji. Policie bývalý zemědělský areál kontroluje už od začátku února. Sám majitel potvrdil, že až získá zpět licenci, většinu zbraní do půl roku odveze nebo prodá.

Martin Rudolf dnes štábu ČT přiblížil, co vše se v bednách v jeho skladech skrývá. Například munice do bojového vozidla pěchoty BVP 1, osvětlovací miny do minometů, protitankové rakety a pěchotní munice. 

Policejní kontrola ve Slatině se přitom blíží ke konci. Zbrojař měl do 13. dubna vyklidit 8 skladů, které užíval v rozporu s jejich kolaudací. Nařídil mu to stavební úřad. Martin Rudolf ale podal odvolání k nadřízenému orgánu - ke Krajskému úřadu Pardubického kraje. „Požádali jsme si o prodloužení lhůty o 2 měsíce a de facto plníme požadavky stavebního úřadu a hasičů. Máme domontované požární čidla a hydranty,“ uvedl dnes zbrojař Martin Rudolf.

Michal Votřel, vedoucí investičního a stavebního odboru Pardubického kraj konstatoval, že lhůta pravděpodobně bude prodloužena. Na vyklizení tak bude mít zbrojař zřejmě další měsíc. 

V samotném areálu, kde začátkem února kontrola odhalila nelegální sklad munice a výbušnin, panuje čilý ruch. Majitel vyskladňuje nezkolaudované objekty a nový sklad už zabezpečil. Zároveň čeká, až mu Ministerstvo průmyslu a obchodu vrátí licenci. Hned potom chce většinu vojenského materiálu prodat. Martin Rudolf mluví o tom, že během 3 až 6 měsíců vyveze asi 80 % materiálu.

40 palet materiálu stále zadržuje policie. Soudní znalci zkoumají, zda jde o munici, nebo o výbušniny.

Policie dál případ vyšetřuje jako podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení. Mluvčí Markéta Janovská potvrdila, že trestní řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů pokračuje, ale obvinění zatím žádné nepadlo. V areálu dál zůstávají tisíce zbraní, granátů a také munice.

Hejtmanství ovšem požaduje úplné zabezpečení nebo vyklizení areálu. „Pokud někde vůbec lze připustit skladování takovýchto předmětů, včetně výbušnin, tak je to ve schválených muničních skladech, a ne v kravínech,“ řekl k případu Martin Netolický (ČSSD), hejtman Pardubického kraje.

Hejtman současně vyjádřil uspokojení nad tím, že zbrojař s krajem spolupracuje, a že se objekty v rámci areálu upravují. „Pan Rudolf podle informací, které mám, požádal o rekolaudaci. Nicméně nikoli na výbušniny, které se tam v minulosti nacházely, ale pouze na zbraně a střelivo,“ uvedl Martin Netolický. To je podle něj už v souladu s licencí Martina Rudolfa. „Nicméně i tak ten chlív musí odpovídat stavebním normám a parametrům,“ doplnil hejtman s tím, že Martin Rudolf byl vyzván k vyklizení všeho, co do objektu nepatří.

Vyklízení muničního skladu (zdroj: ČT24)