Na výsadek Out Distance se vzpomínalo v Ořechově na Žďársku

Ořechov (Jihlavsko) – Kolem tisícovky lidí si dnes v Ořechově na Jihlavsku připomnělo 73. výročí seskoku parašutistické skupiny Out Distance, 100. výročí narození velitele výsadku Adolfa Opálky a zároveň 70 let od konce druhé světové války. Členové výsadku se spolupodíleli na přípravách atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Na Opálkovu počest vyrazila z Ořechova skupina nadšenců na dálkový pochod do Opálkovy rodné obce Rešice na Znojemsku. Pietního aktu u Opálkova pomníku v obci se zúčatnil také příslušník zahraničního odboje za druhé světové války a člen paradesantního výsadku Platinum – Pewter generál Jaroslav Klemeš. Během několikahodinového programu vystoupili skotští dudáci, lidé si mohli prohlédnout vystavenou historickou a současnou armádní výzbroj a techniku.

U Ořechova poblíž Telče se výsadek v březnu 1942 uskutečnil omylem, plánován byl u Jičína. Třem parašutistům se podařilo z Vysočiny dostat i díky pomoci tamních obyvatel. Velitel výsadku Opálka po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v červnu 1942 našel smrt v pražském kostele svatého Cyrila a Metoděje. Další člen, Ivan Kolařík, se v bezvýchodné situaci otrávil. Třetí z parašutistů Karel Čurda se stal konfidentem gestapa a po válce byl popraven.

Shodou okolností v jiné obci s totožným názvem Ořechov si lidé připomněli výročí největší tankové bitvy na Moravě. Boje z konce druhé světové války, které trvaly celý týden, předznamenaly osvobození Brna. Velká část obce tehdy byla zničená.

Po celém Česku se vzpomíná na válečné události (zdroj: ČT24)

V Zákřově vraždili ruští kozáci ve službách wehrmachtu

Na jiné výročí v souvislosti s válkou se vzpomínalo také v Zákřově na Olomoucku. Tamní osadu nacisté ironií osudu těsně před koncem války zmasakrovali. Do malé vísky dorazil 18. dubna 1945 prapor ruských kozáků, který bojoval na straně wehrmachtu. Vojáci tvrdili, že hledají partyzány. (Skupina partyzánů s názvem Juraj v okolí skutečně operovala, po příchodu kozáků, kteří měli partyzány vyhledávat, ale odešla na Prostějovsko.) Kozáci ve večerních hodinách obec obklíčili, řadu domů vyrabovali a několik stavení zapálili. „Bylo to strašné, to si nikdo nedovede představit,“ popisuje pamětnice Zdenka Calábková, které nacisté zabili při masakru otce.

Kozáci v německých službách nakonec zatkli třiadvacet mužů a odvezli je do nedalekého Velkého Újezdu, kde sídlilo gestapo. Po výsleších část mužů propustili. Devatenáct jich ale dál mučili a o dva dny později zavezli do lesa k samotě Kyjanice, kde je zabili střelou do týla. Všechny potom zavřeli do dřevěné boudy, kterou polili dehtem a benzínem a zapálili. Pozdější ohledání ukázalo, že všichni muži měli polámané stehenní kosti a někteří z nich po výstřelu ještě žili a uhořeli tak zaživa.

70 let od tragédie v Zákřově (zdroj: ČT24)