Největší soukromá zoo nezanikne, o prázdninách znovu otevře

Tábor – Soukromá zoologická zahrada se 30. června znovu otevře návštěvníkům. Celou ji zakoupil nový majitel, který se rozhodl, že ji bude nadále provozovat – i se ztrátovým provozem. Nehrozí tedy již rozprodej jednotlivých zvířat, který mohl podle pesimistických odhadů končit i jejich utrácením.

Manželé Korcovi, majitelé významné pražské developerské společnosti, se dohodli s konkurzní správkyní, že od ní zakoupí táborskou zoo za 16,2 milionu korun. Transakci v průběhu týdne schválil veřitelský výbor a nyní nový majitel oznámil, že zahradu znovu otevře. „Zlikvidovat tuto zoo, už nikdy by v Táboře nebyla. Jsou tady živočichové, kterým v přírodě už hrozí vyhubení,“ podotkl Evžen Korec, který počítá s tím, že bude na provoz zahrady doplácet. Chystá se také jednat s táborskou radnicí o problémech, které zůstaly po předchozích majitelích – kromě nevyhovujícího parkoviště jde především o černé stavby v areálu. „Pokud vedení Tábora bude mít zájem být vstřícné, tak je vyřešíme,“ věří přitom budoucí majitel zoo. Podle bývalého majitele Libora Hrubého ale byla právě neochota úřadů, které odmítly zoo schválit dodatečné stavební povolení, příčinou krachu jeho podnikání. Úřady však pochybení nepřipouštějí.

Podle insolvenční správkyně Evy Procházkové by měla být smlouva podepsána do konce příštího týdne. Po čtvrt roce tak skončí doba nejistoty, co bude nejenom se zoologickou zahradou, ale především zvířaty z ní. Po bankrotu původního provozovatele hrozilo, že se zahrada, její vybavení a zvířata budou rozprodávat po částech, u některých připadal v úvahu návrat k původním majitelům, u jiných možná i utracení. Nakonec ale zahrada zůstává téměř beze změny, opustili ji pouze zubři a jedna zebra.

Noví majitelé budou na provoz zoo doplácet (zdroj: ČT24)

Vedle zvířat zůstanou v táborské zoo i dosavadní zaměstnanci, kterým přitom v dubnu skončí smlouvy. Evžen Korec uvedl, že všichni dostanou novou šanci. „Ale nenabídneme jim hned smlouvy na dobu neurčitou, bude záležet i na jejich vztahu k zoo a loajálnosti. Od toho se vše dál bude vyvíjet,“ uvedl s tím, že výhledově počítá s výraznou redukcí. Pracovat pro něj bude i bývalý majitel Libor Hrubý. Ačkoli jeho podnikání skončilo neúspěšně, vybudoval největší soukromou zoologickou zahradu v Česku, Korec je proto přesvědčen, že jeho zkušenosti nejsou k zahození. „Rád bych, aby se z této zoologické zahrady stala největší a nejatraktivnější zoo v Jihočeském kraji,“ zdůraznil. Vymezil se tak především vůči krajské zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou.

Zoo v Táboře zahájila provoz v roce 2011. Podle kalkulací nového majitele činí roční náklady na provoz táborské zoo přibližně pět milionů korun.