Řemeslo jako nejlepší cesta do práce? Romové z Ostravy to ověřují

Ostrava – Ostravské občanské sdružení Vzájemné soužití, které pomáhá hlavně chudým Romům, pořádá pro své klienty rekvalifikační kurzy na řemesla - tesaře, kamnáře, lakýrníka nebo natěrače. Měly by pomoci desítkám dlouhodobě nezaměstnaných lidí z Ostravska a Karvinska najít si práci.

Řemeslo je nejlepší cesta do práce, jsou přesvědčeni autoři rekvalifikačního projektu pro lidi, kteří nemohou najít zaměstnání. Aktuálně skládají závěrečné zkoušky, které mají teoretickou a praktickou část, tesaři.

„Tesařina mě vždycky bavila. Práci už mám domluvenou, jen potřebuji výuční list,“ uvedl Michal Galgonek, který skládá zkoušku na havířovské Střední škole technických oborů. Co se naučil, má předvést na stavbě pergoly. Pracuje na ní společně s dalšími čtyřmi muži už 14 dnů. Hotovo by měli mít příští týden. „Jde jim to pěkně. Nebál bych se postavit takovou pergolu na vlastní zahradu,“ uvedl tesařský mistr Jiří Cigánek.

Obory pro kurzy vybírají lidé ze Vzájemného soužití po dohodě se zaměstnavateli, školami a úřadem práce tak, aby absolventi našli uplatnění. „Máme kurzy na tesaře, kamnáře, lakýrníka, natěrače a v červnu přibude klempíř,“ uvedla koordinátorka projektu Lucie Foldynová. Mezi kurzisty jsou i ženy. Například Katarína Poláková se učí natírat a lakovat.

Že má rekvalifikace smysl, ukazuje úspěšnost již ukončeného kominického kurzu. Ze čtyřiceti absolventů našlo práci patnáct z nich. Projekt finančně podpořil Evropský sociální fond a také stát. Cílem je nejen pomoci lidem sehnat práci, ale také zvýšit jim sebevědomí a motivovat ostatní, hlavně z romských komunit, postavit se na vlastní nohy.