Šumavská správa kritizovala rekonstrukci hájenky. Teď provede ještě dražší

Modrava (Klatovsko) – Hájenka na Březníku, kterou nechala Správa NP Šumava za 5,5 milionu korun přestavět na restauraci s informačním centrem, vyžaduje další desetimilionovou investici. Podle České inspekce životního prostředí je nutné upravit nakládání s odpadními vodami a také zásobování energií. Parková správa za pochybení také nepravomocně dostala vysokou pokutu. Hájenka kvůli svým nedostatkům zůstane letos téměř celá zavřená, v omezené míře bude k dispozici pouze infocentrum. Nájemce restaurace proto hrozí parkové správě soudem.

Před koncem roku 2013 tehdejší ředitel šumavského parku Jiří Mánek slavnostně otevíral rekonstruovanou hájenku na Březníku a hovořil o ní jako o zárodku celé sítě restaurací kombinovaných s turistickými informačními centry a muzeem Šumavy. O půl roku později již nový ředitel parku Pavel Hubený rekonstrukci kritizoval jako příliš drahou a prodělečnou. Nyní ale Správa NP Šumava zaplatí téměř dvakrát více, než rekonstrukce stála, aby mohla hájenka dále fungovat. Mluvčí správy Jan Dvořák vyčíslil náklady na nutné úpravy zásobování energií a odpadních vod zhruba na deset milionů korun. „Hledáme technologická řešení, jak to udělat optimálně. Vedle normálního čištění tam budou muset být ještě dočišťovací prvky,“ zdůvodnil náklady Pavel Hubený.

K tomu hrozí národnímu parku ještě třímilionová pokuta od České inspekce životního prostředí. Po její kritice nakládání s odpadními vodami a skladování pohonných hmot pro dieselagregát, který vyráběl pro hájenku elektřinu, je nyní hájenka zavřená. „Připravujeme komplexní řešení pro nakládání s odpadními vodami tak, aby bylo ekologické a zároveň funkční. Pracujeme také na vyřešení dodávky energie pro objekt. Vše by se mělo kompletně vyřešit letos tak, aby v rámci následující zimní sezony bylo občerstvení na Březníku v provozu,“ uvedl Jan Dvořák. Dodal, že šumavský park se odvolal proti pokutě, kterou nyní ČIŽP nově zkoumá.

Restaurace na Březníku bude v létě zavřená (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce rekonstruovaného objektu bude znamenat, že letos v létě s ním nemohou turisté počítat při plánování výletu jako s místem, kde si dají oběd. V omezeném provozu zůstane pouze infocentrum, restaurace bude uzavřena. „Je nemyslitelné, aby přes léto jel k hájence až dvakrát týdně velkoobjemový fekální vůz a v zimě je provoz absolutně nemožný,“ řekl Pavel Hubený.

Postup se nelíbí obecní společnosti Služby Modrava, která měla smlouvu na provozování restauace, ale park ji zrušil a restauraci uzavřel. Obrátí se na soud, podle starosty Antonína Schuberta bude chtít nejenom ušlý zisk, ale také vrátit peníze, které obec do hájenky investovala. „Soudní spor nás pochopitelně vůbec netěší, na druhou stranu chápu důvody, proč se obec k tomuto kroku odhodlala,“ řekl Hubený.

První rekonstrukce na Březníku stála necelé tři miliony korun, další investice zvýšily cenu zhruba na pět milionů. Pavel Hubený po svém jmenování do čela parkové správy zadal audit, podle kterého má restaurace zbytečně drahé vybavení a její pronájem je naopak tak levný, že se investice národního parku nikdy nezaplatí. Jiří Mánek to odmítal a hovořil o politickém pozadí před jeho neúspěšnou kandidaturou do Senátu.