Jak bojovat s černou hernou? Zlegalizovat, říkají v Praze 12

Praha - Do Prahy 12, kde dva roky funguje nulová tolerance vůči hazardu, se možná tento typ podnikání vrátí. Radní této městské části za ANO a ČSSD navrhují, aby tu hlavní město povolilo provoz hned sedmi hernám. Argumentují i tím, že v městské části i tak fungují herny načerno. S vybranými hernami mají už prý i předběžnou dohodu, že jim budou dávat dar ve výši 1,5 milionu korun. Jenže rozhodnutí radních způsobilo dohady v místní koalici. Starostka za KDU-ČSL, resp. Změnu pro Prahu 12 je zásadně proti. Podle ní je usnesení radních ze zbylých dvou koaličních stran nelegitimní, protože věc neschválilo zastupitelstvo. Starostka navíc argumentuje tím, že vybrané provozovny jsou non-stopy a jedna herna je dokonce jen 100 metrů od školy, což by podle ní při zodpovědném posuzování mělo tyto herny z případné legalizace rovnou vyloučit.

Pro opětovné povolení hazardu jsou radní za ANO a ČSSD, třetí člen koalice je zásadně proti

Podle argumentace radních Prahy 12 za ANO a ČSSD, kteří chtějí, aby byly automaty na 7 místech opět legální, vznikají namísto zakázaných heren místa, kde se hazard provozuje načerno. František Adámek (ČSSD), radní MČ Praha 12 konstatoval, že k tomu došlo právě po přijetí nulové tolerance před 2 roky. „A kolegové za mojí podpory došli k tomu, že je lepší to regulovat, mít nad tím dozor, dohodnout se s provozovateli na jakési smlouvě, kde jsou jasně vymezené parametry, jak to bude s bezpečností, s čistotou, s udržováním okolí těch zařízení,“ uvedl František Adámek. Němělo by navíc jít přímo o herny, ale o kasina, což je z hlediska zákona rozdíl.

S krokem radních dvou ze tří koaličních stran ale zásadně nesouhlasí starostka městské části za Změnu pro Prahu 12. Podle ní je usnesení radních nelegitimní: „Nulovou toleranci schválilo 30 zastupitelů z celkového počtu 35 a není možné, jak mám stanovisko legislativního odboru ministerstva vnitra, aby 5 radních nulovou toleranci schválenou zastupitelstvem zrušilo,“ uvedla starostka Prahy 12 Daniela Rázková (KDU-ČSL / Změna pro Prahu 12). 

Jak můžou nelegální herny v Praze 12 stále fungovat?

Starostka Prahy 12 například upozornila štáb ČT na hernu, která už třetím rokem přežívá i navzdory nulové toleranci. „Tato herna se neustále odvolává ve správním řízení na ministerstvo financí, aby se její provoz tady dál legalizoval,“ řekla starostka Daniela Rázková.

Radní František Adámek konstatoval, že radní znají 3 až 5 konkrétních adres, které se sice tváří jako klub, ale kde ve skutečnosti vesele bují nekontrolovaný hazard. Na ten se navíc podle Adámka nabaluje i kriminalita.

Mezi provozovateli vybraných heren, které by měly být znovu legální, není podle radního Adámka nikdo nový: „Jsou to provozovatelé, kteří tady již v minulosti byli, a buďto utlumili svou činnost, na základě legislativy, která byla přijata, a nebo to skomírá a na základě toho vznikají ty černé herny,“ řekl František Adámek. 

Casino v Praze 12
Zdroj: ČT24

Předběžná dohoda o daru od vybraných heren pro městskou část

Radní Prahy 12 František Adámek (ČSSD) dále konstatoval, že s těmi hernami, které radní navrhují znovu legalizovat, už existuje předběžní dohoda - herny by městské části dávaly dar ve výši 1,5 milionu korun. Na otázku redaktora ČT, jestli tedy radní chtějí legalizovat ty herny, se kterými už mají dopředu smlouvu o spolupráci a o tom, že je budou finančně podporovat, radní František Adámek odpověděl: „Takhle se to říct nedá. Jednáme hlavně s Hospodářskou komorou, se sekcí, která zastupuje zájmy těchto provozovatelů,“ řekl Fratišek Adámek. Radní prý přímo s jednotlivými provozovateli nejednají.

Jak se herny, které mají být znovu legální, vybíraly?

Výběr 7 heren byl podle starostky Prahy 12 netransparentní. „Jen na to konto, kdo se přihlásil, tomu se to povolilo. Aniž by ostatní měli možnost projít výběrovým řízením nebo aukcí na místo, kde se to může provozovat, a účastnit se soutěže,“ řekla Daniela Rázková (KDU-ČSL), starostka Prahy 12.

Starostka je proto přesvědčena, že výběr byl netransparentní, diskriminační a usnesení není v pořádku. „Jsem přesvědčená o tom, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže toto usnesení Rady musí zrušit,“ řekla starostka Daniela Rázková.

image_645679
Zdroj: ČT24

Radní František Adámek (ČSSD) je ale přesvědčený o tom, že rozhodnutí radních legální je. „Existuje stanovisko ministerstva vnitra, které umožňuje Radě toto rozhodnutí přijmout. A existuje i stanovisko minimálně jedné právní kanceláře, která nám toto potvrdila,“ doplnil František Adámek.

Postup radních Prahy 12 se ovšem nezdá vhodný ani ministerstvu financí. Mohl by podle něj být v rozporu s dřívějším stanoviskem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Jasně uvedl, že je naprosto nepřípustné, aby obce stanovovaly obecně závaznými vyhláškami konkrétní adresy, na kterých může být hazard umístěn,“ konstatoval Ondřej Závodský (KDU-ČSL), náměstek ministra financí pro dohled nad loteriemi.

  • Radní František Adámek svou argumentaci pro legalizaci vybraných heren doplnil i tím, že v sousední Praze 4 nulová tolerance neexistuje - nevidí tedy smysl v tom ji mít v Praze 12. 
  • Praze 12 podle něj navíc chybí peníze, které loterie přináší.

Starostka s policií v pátek nelegální herny kontrolovala

Protože radní, kteří legalizaci heren schválili, argumentují tím, že vybrali provozovny, které splňují nejnáročnější kritéria, rozhodla se prý starostka v pátek tyto provozovny objet. Podle jejího popisu ji nikde nekontrolovali a nikde nebyla přítomna odpovědná osoba. „Bylo zjištěno velké pochybení a nelegálnost v provozování automatů, které jsou tam umístěny,“ řekla Daniela Rázková.

Starostka dodala, že páteční kontroly se účastnili i policisté. Ti podle ní potvrdili zvýšenou kriminalitu v okolí těchto heren. „Všechny provozovny, které byly povoleny, jsou non-stop. Jedna z provozoven je dokonce 100 metrů od školy. Jsou to všechna kritéria, která kdyby se k věci přistupovalo odpovědně, tak by je provozovny nemohly splnit,“ řekla starostka Daniela Rázková.

Starostka navíc připomněla, že podle statistik ministerstva financí jsou příjmy státního rozpočtu z hazardu 8 miliard, ale výdaje, které má stát kvůli sekundárním dopadům tohoto byznysu, jsou 14 miliard. „Ztráta státu je mnohem větší než příjem,“ konstatovala starostka.

Magistrát chystá novelu celoměstské vyhlášky o hazardu

Návrh radních Prahy 12 teď míří na magistrát, který chystá novelu celoměstské vyhlášky o hazardu. Hlavní město se přáním městské části řídit nemusí. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) bude chtít o situaci diskutovat. Na rozdíl od svých stranických kolegů z Prahy 12 totiž nulovou toleranci hazardu podporuje. 

Občanské sdružení Občané proti hazardu podává na Radu Prahy 12 trestní oznámení

Martin Svoboda, předseda občanského sdružení Občané proti hazardu konstatoval, že situaci v Praze 12 sledují dlouhodobě. Podle něj byla naprosto netransparentním způsobem změněna část vyhlášky směřující na Prahu 12, a to mimořádným jednáním Rady této městské části. „Což je velice neobvyklé, protože předtím byla schválena nulová tolerance zastupitelstvem. Mělo by to tak být i při změně této vyhlášky,“ uvedl Martin Svoboda. Občanské sdružení Občané proti hazardu proto bude na Radu Prahy 12 podávat trestní oznámení kvůli podezření z korupce. „Co tam sledujeme v poslední době, a to, co se tam děje, je velmi zvláštní,“ řekl Martin Svoboda.

Podle Martina Svobody  se celopražská vyhláška nebude měnit kvůli tomu, aby do ní přibývaly nové herny. „Samozřejmě předpokládáme, že i zastupitelstvo hlavního města Prahy bude mít s tímto problém. A není vůbec jisté, že změna vyhlášky směrem k Praze 12 bude provedena,“ uvedl Martin Svoboda. Ten závěrem doplnil, že například bezpečnostní komise Prahy 12 nedoporučila změnu vyhlášky, ale Rada městské části se stanoviskem tohoto orgánu nezabývala.

Legalizace heren v Praze 12 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod