Padesát milionů na Grand Prix dluh nevyřeší. Velká cena je stále ohrožená

Brno – Padesátimilionovou dotaci na letošní motocyklové závody Grand Prix schválili brněnští zastupitelé. Náklady ve výši třiceti milionů poskytla už vláda, zbytek uhradí kraj. Letošní ročník je ale i přes schválenou dotaci ohrožen. Promotér závodů totiž stále nedostal zaplaceno za minulý ročník.

Pro převedení 50 milionů španělské společnosti Dorna, která je promotérem mistrovství světa silničních motocyklů, bylo 47 zastupitelů a ani jeden nebyl proti. Několik desítek milionů ale nemusí znamenat zachování tradice Grand Prix v Brně. Dorna totiž požaduje nejdříve zaplacení třicetimilionového dluhu. Jeho zaplacení slíbil i hejtman Jihomoravského kraje.

Právě on dotaci od vlády získal a jeho hejtman Michal Hašek (ČSSD) přislíbil, že je předá promotérovi. Kraj už má ale peníze na účtu zhruba měsíc a dluh z nich nezaplatil a ani nezaplatí. Dotace se totiž na urovnání loňského dluhu nedá použít, protože byla schválená až v roce 2015. „Kraj podal žádost o dotaci v minulém roce. Vláda ale projednávání několikrát odložila a dotaci schválila až v lednu. Podmínky nám zaslala v únoru. Za to Jihomoravský kraj nemůže,“ vysvětlil Hašek, proč dluh neuhradil.

Promotér nyní může automotodromu vypovědět smlouvu

Mluvčí Automotodromu Brno upozornil, že je zásadní uhradit loňský dluh, aby bylo možné jednat o dalších ročnících. Promotér totiž měl peníze získat do konce března, jak slíbil hejtman. Kvůli nedodržení příslibu může nyní španělská společnost automotodromu, který je držitel licence letošního ročníku, vypovědět smlouvu. Toto řešení by ale bylo nevýhodné i pro Dornu. Vstupenky už jsou totiž v prodeji od prosince a probíhají i přípravy na letošní závody.

Automotodrom přitom už loni uvedl, že Grand Prinx pořádat nebude kvůli velké ztrátovosti. Za tu může zalistovací poplatek, který je potřebný pro získání licence na pořádání závodů a stojí okolo 70 milionů korun. Kraj chce ale závody silničních motocyklů v Brně udržet, a tak navrhl, že je bude v následujících letech pořádat. Kvůli tomu založil i krajskou společnost, která by měla od roku 2016 pořádání závodu oficiálně zaštiťovat. V ní by byli členové státu, kraje a města Brna a všichni by se na úhradě zalistovacího poplatku měli podílet.

Hospodaření Velké ceny Brno

2011 – ztráta 31 milionů Kč

2012 – ztráta 40 milionů Kč

2013 – ztráta 42 milionů Kč

2014 – ztráta 59,5 milionu Kč (až dorazí i slíbená 30milionová dotace od ministerstva, bude ztráta 29,5 milionu Kč)

Zdroj: Automotodrom Brno

Pozdní žádost o dotaci a nesplacený dluh

Žádost o dotaci za brněnský okruh na pořádání Grand Prix podává Autoklub ČR. Ten ji ale nemohl v roce 2014 podat včas, protože podklady z Brna přišly pozdě. Mluvčí Automotodromu Brno ale už dříve řekl, že brněnský okruh podklady Autoklubu ČR poslal těsně před koncem termínu.

Podle informací ČT Brno podklady do Prahy poslalo 30. září, což byl poslední den, kdy bylo možné podat žádost na ministerstvo v termínu. Na ministerstvo proto musela jít dodatečná žádost o podporu, a to 8. října. Dotaci nakonec získal Jihomoravský kraj, protože automotodrom ani autoklub nechtěli být jejími konečnými příjemci a převzít na sebe všechny závazky. Ten ji ale dostal až v tomto roce a nemůže tak uhradit dluh, který vznikl loňský ročník, kdy závody pořádal Automotodrom Brno.