Někdo v Praze vypouští silně znečištěnou vodu. Čistírna sotva stíhá

Praha – Do pražské kanalizace vypouští neznámý pachatel vysoce znečištěnou vodu, čímž výrazně zatěžuje Ústřední čistírnu odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Ta se s čištěním vody vypořádává za cenu problémů. Na pachatele, po němž město pátrá, úředníci chystají trestní oznámení. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) společně s Prahou vyhlásily na čistírně havárii první kategorie, Pražany tato havárie ale v tuto chvíli neohrožuje.

Průměrné koncentrace všech důležitých ukazatelů znečištění jsou na přítoku do čistírny nejvyšší za posledních šest let. „Přes veškerou dlouhodobou snahu provozovatele, České inspekce životního prostředí a vodoprávního úřadu jsme doposud původce této zátěže neidentifikovali. Jedná se pravděpodobně o zdroj nelegálního původu,“ tvrdí radní Jana Plamínková (STAN).

Provozní systémy čistírny pracují na plný výkon a do technologické linky je dávkováno maximální možné množství speciálních chemikálií. Přesto není čistírna schopna se s přísunem silného znečištění dlouhodobě vyrovnat.

Kvůli narušení čistícího procesu dostoupila koncentrace znečistění v ukazateli „celkový dusík“ maximálního povoleného limitu a PVK byly nuceny vyhlásit havárii I. kategorie. Samotné Pražany havárie v tuto chvíli neohrožuje. „V těchto koncentracích obyvatelům Prahy nehrozí žádné nebezpečí,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Ústřední čistírna odpadních vod
Zdroj: ČT24

ÚČOV byla na Císařském ostrově uvedena do provozu v roce 1966. V 80. a 90. letech 20. století byla rekonstruována, zejména byla navýšena její nedostačující kapacita. Nyní Praha chystá její další obnovu, konkrétně výstavbu nové vodní linky. Ta by měla být do zkušebního provozu spuštěna v prosince 2017.