Když do zoo, tak na pavouky - kousnutí prý není smrtelné

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem mají jako exponát i pavouky, kteří dovedou nepřipraveného návštěvníka pořádně vyděsit. Pavouk maloočka lovecká je velký asi jako dezertní talíř a žije ve skleníku a pavilonu s krokodýly a rybami. To by samo o sobě nebylo nic překvapivého. Unikátní ale je, že tito pavouci vůbec nežijí za sklem. Takže pokud má návštěvník štěstí a narazí na něj, může si ho prohlédnout pěkně zblízka. A prchat před pavoukem prý ani nemusí. Pavouci sice koušou, ale smrtelné to prý není. A navíc před lidmi stejně většinou utečou. Co vyloženě milují, to jsou holínky nebo neopren ošetřovatele, který se o ně v pavilonu stará.

Přes den se pavouk schovává ve skulinách a štěrbinách, takže většina lidí s ním nepřijde do styku a neuvidí ho. Tito pavouci totiž mají rádi příšeří. Zoo pavouky vypustila tzv. na volno v rámci biologického boje, aby lovili hmyz, který uteče z expozic a který se pak přemnožil. Což se povedlo a pavouci úspěšně redukují množství cvrčků, švábů i jiných pavouků, kteří dělají pavučiny. Maloočka lovecká totiž na rozdíl od ostatních pavučiny nedělá.

V tropickém pásmu, které tihle pavouci obývají, jsou prý v domácnostech vítanými pomocníky. Zbavují obydlí obtížného hmyzu – švábů, cvrčků a sarančat. Protože tento pavouk nedělá pavučiny, má jinou strategii lovu. Vyčkává ve skulině a hmyz, který se pohybuje v jeho blízkosti, přepadá ze zálohy.

Lidem jdou ale pavouci raději z cesty. Víc se jim líbí v zázemí – třeba mezi svršky ošetřovatelů. „Občas člověk musí vyklepat boty, holínky a neopreny, aby toho chudáčka nerozmáčkl,“ popsal Martin Smrček, ošetřovatel Zoo Dvůr Králové nad Labem. „Říkám chudáčka v tomhle případě, mládě samozřejmě nedokáže člověku nic udělat, ale pakliže by člověk přimáčkl někde dospělé zvíře, tak to už vás docela citelně kousne. Neohrozí vás to na životě, ale bolí to,“ dodal Martin Smrček.

Jedna samička těchto pavouků už například několik let žije v pavilonu na záchodě. Je prý celkem hodná a plachá - před člověkem okamžitě utíká. V žádném případě se prý na nikoho, kdo na toaletu zavítá, nevrhá a nesnaží se ho kousnout. 

Všechno začalo jednou samičkou s kokonem. Dnes už jich mají stovky. Lidé se prý ale bát nemusí, většina z nich skleníkem projde, aniž by si malooček vůbec všimli. Ošetřovatel Martin Smrček dodal, že už sice viděl pár lidí, kteří si přečetli cedulku informující o přítomnosti pavouků a ihned se otočili a z pavilonu odešli, ale ti prý udělali chybu. 

Pavouci mezi návštěvníky zoo (zdroj: ČT24)

Další informace o maloočce lovecké

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/4316-o-zviratech-ze-zoo/

http://www.zoopraha.cz/zvirata-a-expozice/lexikon-zvirat?d=386-maloocka-lovecka