Policie odhalila cigaretový daňový únik za dvě stě milionů

Cheb – Daňový únik, který by mohl dosáhnout až 200 milionů korun, vyšetřuje speciální tým Kobra na Chebsku. Kriminalisté zatkli dva muže, kteří sedm let načerno distribuovali cigarety, uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Pokud by se potvrdily odhady, šlo by o jeden z největších odhalených úniků při prodeji cigaret v zemi za poslední roky.

Nelegální obchod s cigaretami v česko-bavorském pohraničí (zdroj: ČT24)

Když dnes policejní komando vběhlo do domu, který sousedí s asijskou tržnicí ve Svatém Kříži, nalezli obrovské množství cigaret. Při domovních prohlídkách policisté ale hledali také drogy nebo nelegálně držené zbraně. Takto se jim povedlo odhalit skupinu, která měla v česko-bavorském pohraničí nelegálně obchodovat s cigaretami. „Pokud se bavíme o daňovém úniku na cigaretách, tak se za poslední dobu jedná určitě o největší daňový únik,“ uvedla Jitka Ježková z finanční správy.

Kriminalisté dva zadržené muže podezírají z toho, že téměř sedm let odebírali od velkoobchodní společnosti cigarety v hodnotě stovek milionů korun, ale daně neplatili. „Jeden ze zadržených cigarety nakupoval a prodával na živnostenský list svého krajana a neodváděl státu DPH a daň z příjmů,“ uvedla Krejčí.

Policie zajistila pět tisíc kartonů cigaret

Zásah probíhá na Karlovarsku od pondělí. Speciální tým 80 kriminalistů, policistů pořádkové služby, celníků a Generální ředitelství finanční správy provádí v rámci akce Habu II domovní i nebytové prohlídky v Chebu a jeho okolí. Při raziích na prodejce cigaret policie zjistila daňový únik přes 64 milionů korun.

Ve dvou objektech Vinoshop a Petr Shop celníci, finanční správa a policisté našli velké množství cigaret, včetně nekolkovaných. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Jitky Ježkové se celníci na místě zásahu zajistily asi pět tisíc kartonů cigaret. „Půjde o asi dva až tři kamiony,“ přiblížila. Cigarety, které mají český kolek, půjdou do dražby a výtěžek by měl částečně pokrýt daňový nedoplatek. Cigarety s cizím kolkem nebo nekolkované zabaví celníci.