Praha chce do tří let znovu postavit levé křídlo Průmyslového paláce

Praha - Praha vyčlenila na opravu areálu Výstaviště v Praze 7 jeden a půl miliardy korun. Rekonstrukce by měla proběhnout během 5 až 6 let a opraveno bude Lapidárium, které využívá Národní muzeum, a vnější plášť Průmyslového paláce. Začnou také opravy Křižíkových pavilonů.

„Výstaviště je v trestuhodném stavu,“ řekl dnes Jan Wolf (KDU-ČSL), pražský radní pro kulturu. „Od roku 2008, kdy vyhořelo levé křídlo paláce, se do něj neinvestovala ani koruna,“ dodal.

Levé křídlo památkově chráněné budovy shořelo v roce 2008. Celkově se škody z požáru odhadují na více než miliardu korun. Už 7 let stojí na místě levého křídla Průmyslového paláce jen provizorní stan. A ve špatném stavu je i zbytek paláce - má například opadanou omítku, poškozené vitráže oken a na některých místech také chybí dlažba. To chce ale pražské vedení spolu s novým správcem areálu změnit. Plánují postavit nové křídlo Průmyslového paláce za více než půl miliardy korun. Práce na opravách Průmyslového paláce mají začít příští rok.

Jak uvedl Martin Kala ze společnosti Rozvojové projekty Praha, a. s., na místě původního vyhořelého levého křídla by mělo vzniknout z vnějšího pohledu stejné levé křídlo. „Ale uvnitř této haly vznikne multifunkční prostor, aby se v tomto prostoru daly realizovat různé akce, aby tento prostor splňoval parametry 21. století pro výstavnické a společenské aktivity, kulturní akce, pořádání různých eventů,“ uvedl Martin Kala.

Praha dá na opravu Výstaviště v následujících letech 1,5 mld. korun. Jen letos to bude 111 milionů. Požárem poničené levé křídlo se má otevřít do tří let.

V tuhle chvíli podle Martina Kaly běží výběrové řízení na architekta a projektanta, na zhotovení projektové dokumentace. „S tím, že jsme limitováni pohledem památkářů, kteří by si představovali prostor vyloženě stejný, jako byl v minulosti. My doufáme, že vznikne kompromis, to znamená multifunkční prostor,“ dodal Martin Kala. 

Současné objekty na Výstavišti podle Martina Kaly vůbec nejsou energeticky úsporné: „V zimním čase je potřeba velkých nákladů na vytápění objektů. A toto musí splňovat to levé křídlo, aby v létě to šlo jednoduše ochladit a v zimě samozřejmě vytopit,“ řekl Martin Kala.

Podle Martina Kaly je v plánu, že společně s výstavbou levého křídla dojde k revitalizaci i pravého křídla a střední části Průmyslového paláce. Jak ale konkrétně bude pravé křídlo revitalizováno, to se ještě uvidí.

Z Průmyslového paláce
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podle pražského radního Jana Wolfa se opravy na Výstavišti mají v letošním roce zaměřit na ty nejviditelnější části: „Tedy vchodové věci, když přicházíte na Výstaviště. Tak aby Pražan viděl, že se zde něco změnilo,“ upřesnil Wolf. Kromě vizuálních úprav se podle něj začne i s opravami infrastruktury a zázemí celého Výstaviště.

„Byl bych rád, kdybychom již v tomto volebním období udělali viditelné části a za sebe bych byl spokojen, kdyby se nám podařilo v roce 2018 otevřít levé křídlo Průmyslového paláce,“ doplnil Jan Wolf.

Opravovat se bude i Křižíkova fontána

Rekonstrukce se dočká i další unikát z Výstaviště – Křižíkova fontána. „Ohledně Křižíkovy fontány plánujeme letos investice do oprav a údržby technologického zázemí,“ řekl Martin Kala ze společnosti Rozvojové projekty Praha. Ani Křižíkova fontána totiž není v dobrém stavu. Podle něj by fontána měla i v budoucnu sloužit stejnému účelu jako dosud. 

Křižíkova fontána a Průmyslový palác
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Situaci kolem Výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha řadu let. Vedení města se před časem vyvázalo z dlouhodobé a podle některých názorů nevýhodné nájemní smlouvy se společností Incheba. Některé další akce ale bude tato firma na Výstavišti pořádat až do roku 2018. Dlouhodobý plán a harmonogram využití areálu proto podle Martina Kaly ještě není stanoven. „Po dobu dalších čtyř let jsme limitováni smlouvou s Inchebou, má smlouvy na určité termíny pro své výstavy. Budeme se snažit areál rozvíjet, ale jsme tímto omezeni,“ uvedl Martin Kala. 

Výstaviště u Stromovky vzniklo v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Velké škody v areálu napáchala povodeň v roce 2002. Některé budovy budou kvůli špatnému stavu zbourány, diskutuje se třeba o kruhovém divadle Spirála.

Praha plánuje opravy Výstaviště (zdroj: ČT24)
Vydáno pod