Podle soudního znalce nemohl chlapec přežít zranění ze školních závodů

Prachatice - Radní ve Volarech se rozhodli odškodnit rodinu žáka, který zemřel po nešťastném zranění při skoku do dálky na školní olympiádě. Jeho rodině město pošle asi 830 tisíc odškodnění. Radnice tím chce případ uzavřít. Kdo je ale odpovědný za smrt chlapce určí právě probíhající soud. Před ním stojí jako obžalovaný bývalý ředitel školy Jaroslav Šiman, betonové hrazení prý totiž nebylo v souladu s normami.

Soudní znalec z oboru biomechanika Jiří Straus u soudu prohlásil, že síla dopadu na vyčnívající hranu doskočiště dosáhla takového přetížení na játra, které mnohonásobně převyšovalo limit, kdy by chlapec mohl přežít. Nepomohlo by ani to, kdyby byla hrana pískoviště dřevěná. Vážnému úrazu by zabránilo jen dostatečné přesypání hrany pískem, který byl ale od okrajů doskočiště odhrabán doprostřed. Hrazení z něj vyčnívalo ve výšce 18 centimetrů. Straus ale dodal, že neexistují žádné oficiální limity pro velikost doskočiště na základních školách. 

Podle současného ředitele školy Petra Horálka, který tehdy na školní olympiádu dohlížel, se chlapec při pokusu zcela nestandardně po prvním dopadu znovu odrazil a pak upadl na betonovou hranu. Zřejmě chtěl doskočit co nejdál. „Je mi to hrozně líto, že to tak dopadlo, ale už s tím dneska nemůžu nic udělat,“ řekl Horálek novinářům. Podle obhájce obžalovaného by neměl být ze smrti chlapce viněn jen bývalý ředitel školy, ale vinu by měla nést celá škola v civilním řízení.