Pozor na falešnou exekuční výzvu v Litomyšli

Litomyšl – Svitavská policie vyšetřuje falešné exekuční výzvy, které se objevují ve schránkách obyvatel v Litomyšli. Po údajných dlužnících žádá výměr částky v rozmezí 12–14 tisíc korun za nezaplacený komunální odpad a penále. Opakuje se tak situace z počátku února, kdy exekuční dopisy dostali lidé ve Svitavách. Částka je splatná dnes, lidé by ale rozhodně platit neměli. Údajný dluh vznikl v roce 2010 nezaplacením 480 korun za komunální odpad.

Dopisy jsou označené hlavičkou neexistujícího exekutorského úřadu v Litomyšli. Je rovněž zneužité jméno soudní exekutorky Taťány Mackové, která působí v Ústí nad Orlicí. V podvodném dokumentu jsou chybně uvedené kontaktní údaje a fiktivní odesílací adresa patří městskému úřadu v Litomyšli.   

„Lidé nám pomohou, když nám dopis i obálku přinesou, bude to předmětem dalšího šetření. Pár lidí se na nás již obrátilo. Ve Svitavách přišlo deset lidí,“ řekla policejní mluvčí Anna Štegnerová. Podle ní se zatím naštěstí policie nesetkala s nikým, kdo by údajný dluh už zaplatil. Podle kriminalistů mohly dopis dostat desítky lidí.

Lidé by v žádném případě neměli částku platit (zdroj: ČT24)

„Internetovou rešerší bylo zjištěno, že účty, které podvodník používá, v minulosti už sloužily k páchání trestné činnosti, například v případě nedoplatků za elektřinu,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová. Exekutorská komora už kvůli tomu podala trestní oznámení a zvažuje, že nově zavede jednotný hlavičkový papír, tak aby lidé podvodné výzvy bez problémů rozpoznali.  

Oba případy svitavská policie šetří a spolupracuje s finančními ústavy v České republice. Protože je ale případ komplikovaný, další podrobnosti uvádět nechce. Pachateli však hrozí i několikaleté vězení, dodala Štegnerová.