Praha zrušila smlouvu s právní kanceláří, Krnáčová má podporu koalice

Praha - Hlavní město nakonec zruší kritizovanou smlouvu s advokátní kanceláří Kocián Šolc Balaštík o zastupování v kauze Škodova paláce. Důvodem jsou nejasnosti kvůli výběru této firmy – doporučit ji totiž měla protistrana ve sporu, firma Copa Retail. Opoziční klub zastupitelů TOP 09 a nezávislých proto hodlá podat na primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) kvůli výběru právníků trestní oznámení. ČSSD a Trojkoalice naopak za primátorkou stojí – ona sama uvedla, že kvůli této kauze z funkce odstoupit nehodlá.

„Dohodli jsme se, že smlouva bude rozvázána,“ uvedl radní a předseda klubu ANO Michal Hašek. Podle něj je třeba eliminovat všechny pochybnosti kolem výběru kanceláře, aby se podařila mimosoudní dohoda s firmou Copa Retail - nájemcem paláce.    

Koaliční partneři ANO, tedy ČSSD a Trojkoalice, se dnes za Krnáčovou postavily. Podle náměstka primátora Petra Dolínka (ČSSD) pochybnosti existují a vnímá je jako opodstatněné. „Jsou tam kroky, které se tak mohou jevit, proto jsme se rozhodli smlouvu ukončit,“ řekl s tím, že je třeba „vyčistit stůl“. Předseda klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) dodal, že pokud se chce město domluvit s firmou mimosoudně, musí s ní jednat o „arbitrovi“. ČSSD i Trojkoalice problém považují za vyřešený.   

Firma Copa Retail jednání s primátorkou potvrdila. „Jakmile jsme dostali pozitivní signál, že by paní primátorka souhlasila s jednáním o smíru, rozhodli jsme se tento proces ještě více podpořit tím, že městu nabídneme náhradu dalších nákladů na právní služby, ovšem za předpokladu, že si najme některou z renomovaných mezinárodních nebo tuzemských advokátních kanceláří,“ uvedla Schaeffer.   

TOP 09 podává trestní oznámení

TOP 09 však způsob výběru firmy kritizuje. Krnáčová podle předsedy klubu Václava Novotného (TOP 09) mohla porušit zákon a poškodit zájmy Prahy, když vybírala právníky na doporučení protistrany.

Václav Novotný, předseda klubu (TOP 09)

„Dnes člen zastupitelského klubu TOP 09 a nezávislých Petr Prchal podává trestní oznámení na primátorku Adrianu Krnáčovou vzhledem k důvodnému podezření ve věci ovlivnění výběru právního zastoupení v kauze Škodova paláce ve prospěch protistrany.“

Konkrétně trestní oznámení podá Prchal, jemu primátorka omylem přeposlala svou e-mailovou konverzaci s jednatelkou Copa Retail Abigail Schaeffer. Zaměnila jeho adresu s mailem právníka Petra Prchala, který je jejím poradcem.

Záměna e-mailových adres

Na kauzu upozornil server Neovlivní.cz. Z e-mailové komunikace vyplývá, že Krnáčová s Schaeffer řešila výměnu právníků a rovněž jí vysvětlila, jakým způsobem musí výběr nové kanceláře schválit město. Manažerka v korespondenci píše, že Praha musí vyměnit právníky, neboť ti, které dosud město využívalo, „dělali úmyslné a záměrné obstrukce“.

Pražští radní pak 10. března schválili smlouvu s právní kanceláří Kocián Šolc Balaštík, kterou jednatelka jmenovala v seznamu kanceláří, o které městu napsala, že pokud je využije, náklady zaplatí Copa Retail.

Škodův palác v Jungmannově ulici
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

Už během včerejška Krnáčová prohlásila, že s kritikou nesouhlasí a do výběru právníků prý nezasahovala a ani nemohla: „Uvedená kancelář byla vybrána v souladu s pravidly pro zadávání veřejných zakázek, kdy byly osloveny tři advokátní kanceláře.“

Metropole se v současné době u soudu dožaduje snížení údajně předraženého nájemného za Škodův palác. Za budovu v centru města platí ročně 200 milionů. Soud už dvakrát žalobu města zamítl. Smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) a následně se do Škodova paláce sestěhovala většina úředníků magistrátu. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by ale celková částka vyplacená městem převýšila 4,4 miliardy.