Prahou jezdí chytré tramvaje - samy brzdí do zatáček a ukazují polohu

V Praze začaly jezdit chytré tramvaje. Do zatáček dokáží brzdit samy a cestujícím umí na mapě ukázat, kde přesně se ve městě nacházejí. Hlavně v zimě pak lidé ocení i regulaci tepla. Zatím je dopravní podnik testuje na linkách 17 a 18.

Tramvaje řídí systém s názvem Elektronická mapa (EMA). Díky speciálním čipům v kolejích už se například nespletou při hlášení zastávek, protože znají přesně svoji polohu. Novinkou je díky tomu i elektronická mapa, která cestujícím ve voze ulehčí cestování po městě.

„Na informačním display pro cestující vidíme aktuální polohu tramvaje na mapě a trasu, kterou jsme ujeli. Jsou tam zvýrazněny zastávky MHD, je tedy přesně vidět, kde můžete vystoupit. Samozřejmě jsou zde i názvy ulic, případně další pamětihodnosti a zajímavé body,“ řekl ČT autor nového systému Škoda Transportation Petr Šmerák.

Cestující se mohou cítit i bezpečněji. Mapovací software totiž umí tramvaj zbrzdit v zatáčkách. Neměla by se tak opakovat například tragická nehoda z března roku 2005, kdy tramvaj na Karlově náměstí nedobrzdila, vykolejila a usmrtila dva lidi.

Dopravní podnik podle svého mluvčího Jiřího Štábla počítá s tím, že do roku 2018 bude systém Elektronické mapy ve všech 250 tramvajích 15T ForCity. Do budoucna by měl umět i sám mazat koleje či včas nahlásit závadu na voze.

Prahou začaly jezdit chytré tramvaje (zdroj: ČT24)
Vydáno pod