Praha rozdělila granty na kulturu za víc než 240 milionů korun

Praha - Pražští zastupitelé dnes schválili rozdělení grantů na kulturu za víc než 240 milionů korun. Na letošní jednoleté granty půjde 57,5 milionu, zbytek na čtyřleté granty od roku 2016. Grantová komise posuzovala celkem 612 jednoletých a 37 víceletých projektů. Největší částka připadla Divadlu Archa a víceúčelovému prostoru klubu Meet Factory, naopak bez podpory Prahy zůstaly například Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Komedie, Febiofest, Letní shakespearovské slavnosti nebo ceny Grand Czech Design.

O čtyřleté granty žádalo 37 projektů, Praha mezi ně rozdělila 185,4 milionu korun, z nichž 110 milionů korun dostala divadla. Divadlu Archa hlavní město přidělilo na čtyři roky 90 milionů korun. Podle grantové komise podporu Archy v co nejvyšší výši doporučili všichni experti. „Svým významem daleko přesahuje nejen pražský, ale i český, a do určité míry i evropský kontext. Zaměřením na progresivní směry v několika divadelních odvětvích, minoritní cílové skupiny a citlivá společenská témata naplňuje své programové cíle,“ píše se v dokumentu.

Víceúčelový prostor Meet Factory dostal 40 milionů korun. Z hudebních projektů dostal nejvyšší částku hudební festival Respect World Music Festival, grantová komise mu schválila na čtyři roky osm milionů korun. Šest milionů získal na tuto dobu filmový festival Jeden svět.

Naopak bez víceletého grantu Prahy od příštího roku bude Divadlo Na Fidlovačce. Jeho ředitelka Eliška Balzerová kvůli tomu chtěla vedení divadla opustit, peníze na provoz divadla ale podle médií přislíbil ministr financí Andrej Babiš. Podpořeno grantem nebylo ani Divadelní sdružení BSP, poetická kavárna Viola, Divadlo Komedie a Divadlo v Řeznické. Bez pražských peněz zůstaly také baletní soubory při Tanečním centru Praha. Podporu nedostaly ani projekty Tanec školám, soutěž mladých módních návrhářů Black Card a Architektonické dědictví Prahy, kde měla vzniknout databáze památek.

Městské části dostanou na investice ve školství 400 milionů korun

Městské části dostanou od pražského magistrátu dohromady 400 milionů korun, dohodli se pražští zastupitelé. Peníze půjdou především do školství. Původně Praha chtěla rozdělit rezervu 300 milionů, částku ale vedení města navýšilo o peníze, které nestihne letos utratit v rámci investic, a to dostavby ústřední čistírny odpadních vod a tunelu Blanka. Na magistrát z radnic dorazily požadavky za více než miliardu korun.

Nejvyšší částku schválili zastupitelé pro školství, do něhož poputuje 358,66 milionu korun. Peníze školy použijí například na rekonstrukce, dostavby chybějících tříd nebo na opravy kuchyní. „Zejména okrajové městské části mají problémy s kapacitou školských zařízení,“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

Děti ve škole
Zdroj: Tibor Somogyi/ISIFA/SME

Dalších 18,575 milionu korun půjde do sociální oblasti. Peníze dostane mimo jiné Praha 8 na stavbu domu sociálních služeb a Praha 3 na rekonstrukci kotelny a rozvodů vody. Zbylých 22,765 milionu korun půjde do dalších projektů, třeba na opravu dětského hřiště v Kolodějích či vodárenské věže v Praze 7.

Praha letos vynaloží na investice 11,2 miliardy korun, tedy o něco více než loni. Město počítá s celkovými výdaji 56,3 miliardy a příjmy 42,1 miliardy. Schodek pokryje příspěvek od státu. V prvním čtvrtletí letošního roku Praha hospodařila v rozpočtovém provizoriu.