Stovky horníků půjdou dříve do penze

Praha - Na předčasný důchod bude mít nárok více horníků. Vláda schválila návrh ministerstva práce a sociálních věcí iniciovaný hornickými odbory, aby všichni havíři, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali stanovený počet směn, mohli jít do důchodu o pět let dříve. Dosud platila omezující podmínka, která zaručovala předčasnou penzi jen havířům, kteří si limit odpracovali do roku 2008. Ta teď padla.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové se úprava bude do roku 2030 týkat asi 350 horníků. „Je to poměrně malý počet lidí, náklady jsou únosné a horníci si to jistě zaslouží,“ řekla ministryně. Celkové náklady podle ní dosáhnou asi 100 milionů korun. „Letos by se úprava mohla týkat asi 50 lidí. Při stropu důchodu, což je 15,5 tisíce korun, půjde maximálně o 8,5 milionu,“ dodala.

Marksová prosazovala předčasné důchody horníků především s ohledem na postupující útlum těžby a propouštění v OKD, omezené možnosti bývalých horníků najít si jinou práci i fakt, že v okolních evropských zemích jsou předčasné hornické důchody standardem.

Sobotka: Je to příspěvek pro zmírnění sociálního napětí

Podle premiéra Bohuslava Sobotky jde o příspěvek ke zmírnění sociálního napětí v Moravskoslezském kraji, na který má vliv také špatná situace v OKD způsobená nízkými cenami uhlí. „Je možné uvažovat i o dalším rozšíření podmínek pro dosažení předčasných důchodů. Mělo by se ale jednat o součást komplexních opatření, která pomohou řešit problémy v Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji,“ řekl Sobotka.

Návrh na úpravu nařízení vlády z roku 2009, která se k předčasným důchodům vztahuje, vláda projednávala už před měsícem, tehdy byl proti ministr financí Andrej Babiš. Po jednání s odboráři ale názor změnil.

Babiš bude jednat i o předčasných důchodech pro všechny horníky

„Souhlasíme s předčasnými důchody pro skupinu horníků, kteří začali fárat před rokem 1993,“ řekl před jednáním vlády Babiš. Zatím ale odmítá, že by na předčasný důchod měli mít nárok úplně všichni horníci, což prosazují odbory i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Tuto věc musíme projednat a propočítat. Zatímco ministryně Marsková hovoří o nákladech 40 až 50 miliard, odboráři přišli s číslem 4 miliardy. Potkáme se a budeme to řešit,“ řekl Babiš. Zdůraznil, že na důchody by měl přispívat i zaměstnavatel.

Šéf hornických odborů Jaromír Pytlík je s výsledkem spokojený. Úprava se podle něho dotkne až 700 horníků. Odboráři chtějí pokračovat dál a bojovat za to, aby na předčasné důchody měli nárok všichni horníci, tedy i ti, co nastoupili po roce 1993. Potvrdil, že podle jejich propočtů by na to stačily 4,2 miliardy korun, a to v dlouhodbém časovém úseku. Odboráři argumentují, že pro stát to bude levnější, než platit nezaměstnané. Zdůrazňují také, že horníci mají zničené zdraví a v průměru se dožijí o šest let kratšího věku, než ostatní populace. Předseda odborových svazů Josef Středula nedávno prohlásil, že předčasné důchody by se neměly vztahovat jen na horníky, ale také na další extrémně náročné profese jako jsou třeba hutníci.