Ministerstvo zatrhlo waldorfskou střední školu v Budějovicích

České Budějovice - Ministerstvo školství nepovolilo vznik waldorfské střední školy v Českých Budějovicích. Měla být pátou střední školou tohoto typu v České republice. Zřízení nového lycea nedoporučil také kraj. Žáci podle něj mohou využívat jiné střední školy, ve kterých je míst dostatek. Rodiče dětí z waldorfské základní školy, která v Českých Budějovicích funguje, se proti zamítnutí vzniku střední školy bouří a sepisují petice. Jejich žáci totiž budou mít problém, kde v této formě vzdělávání pokračovat.

V Českých Budějovicích zatím funguje waldorfská mateřská i základní škola. Chtěli tu i školu středí, ale neuspěli. Přitom do zdejší základní waldorfské školy chodí 200 dětí. Škola postupně vystřídala 3 adresy, teď sídlí na sídlišti. A její žáci nejsou jen přímo z krajského města. Do waldorfské školy například denně dojíždí z 50 kilometrů vzdálené Kardašovy Řečice Jakub Hrdoun. Chtěl by po absolvování základní školy pokračovat ve studiu na střední škole stejného typu, ale v Jihočeském kraji žádná taková není. Jak Jakub uvedl, situace je teď nejistá, neví, co bude. Pro jistotu se proto připravuje na příjímací zkoušky na jinou střední školu. 

Další žák školy, který by rád pokračoval ve studiu na waldorfské střední škole, je Kryštof Kubín. Ten už má jasno - pokud v Českých Budějovicích střední škola nevznikne, půjde studovat do Prahy, kde taková střední škola funguje. Jak ale Kryštov dodává, musel by bydlet na internátě a to se mu moc nechce.

Waldorfská základní škola v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24

Kryštof Kubín má na waldorfské škole v Českých Budějovicích ještě 3 sourozence. Jeho rodiče podpořili petici, která volá po vytvoření lycea. Je pod ní už téměř 3500 podpisů. Zablokování projektu se jim nelíbí. „Pro nás je to zdrcující, je to pro nás nepochopitelné a jsme z toho dost naštvaní,“ uvedla  Magdalena Kubínová Šebelková, matka 4 žáků, kteří navštěvují českobudějovickou waldorfskou školu.

V Českých Budějovicích jsou přitom na otevření lycea připraveni. Mají zázemí i pro nové učitele, rozhodnutí kraje i ministerstva považují za ránu pod pás a odvolali se proti němu.

Jak uvedla ředitelka waldorfské školy Milena Vlčková, na otevření střední školy se připravují už léta. „Teď máme v 9. třídě děti, které s námi jdou od 1. třídy. Vlastně první žáci, kteří jsou v devítce od první třídy. Takže je to bolestné. Bolestné je to i proto, že už probíhá přijímací řízení v jiných středních školách, a my vlastně vůbec nevíme, jak to dopadne, a v září bychom chtěli otevřít,“ uvedla Milena Vlčková, ředitelka Waldorfské základní školy České Budějovice.

Možností vzniku waldorfské střední školy se zabýval Výbor pro vzdělávání Jihočeského kraje a její vznik nedoporučil. Stejné rozhodnutí vydala i Rada Jihočeského kraje. „Důvod je podle mého názoru nasnadě. Máme tady celou řadu středních škol, které optimalizujeme. Je i tak spousta volných míst v našich školách. A za této situace vznik další střední školy je jenom zbytečný další výdaj, který by byl k tíži státu,“ uvedl Tomeš Vytiska (KSČM), radní Jihočeského kraje.

Na jihu Čech je teď 89 středních škol, vzdělává se v nich téměř 26 000 studentů. Volných míst v lavicích přibývá.

Střední školy v Jihočeském kraji

  • Zřízené krajem – 73 škol – 24 399 studentů
  • Ostatní zřizovatelé – 16 škol – 1515 studentů

Zdroj: Krajský úřad Jihočeského kraje

„My jsme nohama na zemi. Vím, že je málo dětí a hodně středních škol. Nicméně ta naše škola, ten obor je opravdu jiný, než jsou ostatní obory. A měla by to být jenom jedna třída v každém ročníku – po 30 dětech. Mělo by to být navázání na waldorfskou pedagogiku na základní škole – pro Písek i pro České Budějovice,“ uvedla ředitelka waldorfské základní školy Milena Vlčková. Doplnila, že střední škola by byla otevřená i pro žáky z běžných základních škol.

Milena Vlčková ale argument, že klesá počet studentů a na středních školách je množství volných míst, nepovažuje za pádný. „Za to nemůžeme, že nejsou naplněné školy. A pokud neotvíráme školu stejného typu, tak bychom měli mít nárok na to, aby si rodiče mohli svobodně zvolit, kam to dítě chtějí dát. Když tuhle možnost nota bene mají v jiných krajích,“ uvedla Milena Vlčková. Reagovala i na argument, který použilo ministerstvo školství, když vznik waldorfské střední školy nepovolilo, tedy že žáci mohou nastoupit do jiných studijních oborů zřizovaných krajem: „To je stejné, jako říci, že ten, kdo chce jít na kominíka, má jít na pekaře - saze nebo mouka, z hlediska ministerstva školství je to jedno, obojí jsou učební obory,“ uvedla ředitelka českobudějovické waldorfské školy Milena Vlčková.

Ministerstvo školství zatím nechce celý případ komentovat. Odvoláním učitelů z budějovické waldorfské školy se bude zabývat.

Milena Vlčková uvedla, že na případné zahájen výuky od září, pokud by odvolání skončilo úspěšně, jsou připraveni: „Personální i materiální zabezpečení, to všechno bylo jako podklad žádosti na ministerstvo. Takže tohle všechno je ve fázi přípravy. Ale i to je teď svízelné, protože když si představíte, že někdo má od září pracovat na nové střední škole a ještě v březnu to neví, tak to samozřejmě není jednoduchá situace,“ dodala Milena Vlčková.

  • Waldorfská škola se zaměřuje na individuální rozvoj každého žáka. Waldorfská pedagogika nabízí alternativní přístup ke vzdělávání, běžnou součástí výuky je zde třeba dramatická výchova, děti se učí také manuálním zručnostem. Školáci se například v přírodopise neučí celý rozsah látky, kantor spíš vybere konkrétní zajímavou problematiku a tu se žáky rozebere do hloubky. Děti jsou také zpravidla hodnoceny slovně.
  • První waldorfskou školu, jako školu pro děti svých zaměstnanců, založil ve Stuttgartu v roce 1919 Emil Molt, ředitel továrny na cigarety Waldorf Astoria. Ve světě je waldorfských škol asi tisícovka. V ČR fungují waldrofské školy už od počátku 90. let.

Waldorfské školy v České republice

Waldorfské školy už fungují na řadě míst České republiky. Nejvíc je mateřských škol a center, těch je 20. Waldorfských základní škol a tříd je v republice 13. Středních škol tohoto typu je podstatně méně - zatím 4. 

Waldorfské školy
Zdroj: ČT24/Iwaldorf.cz

Waldorfské mateřské školy a centra

Praha, Příbram, Semily, Rovensko pod Troskami, Turnov, Písek, Brno, Olomouc, České Budějovice, Klatovy, Karlovy Vary, Mnichovo Hradiště, Žďár nad Sázavou

Waldorfské základní školy a třídy

Praha, Příbram, Pardubice, Semily, Písek, Ostrava, Brno, Olomouc, České Budějovice, Plzeň, Karlovy Vary

Waldorfské střední školy

Praha, Příbram, Semily, Ostrava

Zdroj: AWŠ ČR

Waldorfská střední škola v Českých Budějovicích nebude (zdroj: ČT24)