Národnímu muzeu už nic nebrání, aby se převléklo do nového kabátu

Praha - Národní muzeum může začít s rekonstrukcí historické budovy. Společnost Strabag se rozhodla, že nebude podávat rozklad proti verdiktu antimonopolního úřadu. Ten zamítl stížnosti firem Strabag a Instalace Praha na vyloučení z výběrového řízení na rekonstrukci budovy. „Rozhodli jsme se, že budeme respektovat rozhodnutí ÚOHS v této věci. My jsme naše argumenty předložili ÚOHS a ten rozhodl tak, jak rozhodl a asi bude smysluplnější zaměřit naši energii na jiné stavební projekty,“ uvedla mluvčí firmy Strabag Edita Novotná.

Výběrové řízení vyhrálo Sdružení M-P-I Národní muzeum, ve kterém je Metrostav, Průmstav a IMOS Brno. Podle původního plánu měl vítěz tendru začít pracovat už loni a stavba pak měla trvat 42 měsíců. Jako nejzazší termín si už dříve muzeum stanovilo rok 2018, kdy bude slavit 200 let existence.

Teď ale není jisté, jestli se vše stihne. „Pokud nebude rozklad podán, tak už máme i jasné termíny. Například ta smlouva o dílo je vlastně součástí výběrového řízením, a tak je v podstatě připravena. Do 13.4. bychom rádi uzavřeli smlouvu s vítězným sdružením. Znamená to, že bychom potom nejpozději 20. dubna mohli předávat staveniště,“ uvedl generální ředitel Národního muzea PhDr. Michal Lukeš, Ph.D.

Historická budova muzea v horní části Václavského náměstí je uzavřena od července 2011. Zhruba dva roky poté probíhala přípravná fáze rekonstrukce – stěhování, sanace, dokončování depozitářů v Terezíně i úpravy budovy bývalého federálního parlamentu. Opravené muzeum má být otevřeno v roce 2018, kdy oslaví dvě stě let existence.

Kolik stojí udržovat budovu a nestavět?

Podle ředitele Národního muzea jsou roční náklady na vytápění budovy na Václavském náměstí a další související provozní výdaje zhruba pět milionů korun. „Na druhou stranu my to trošku refundujeme, že i prázdnou budovu pronajímáme, to znamená, že ona si zase na svůj provoz vydělá. Ale na druhou stranu, ta budova prostě degraduje a nemá sloužit k tomu, aby se tady a priori natáčely filmy,“ řekl ředitel Michal Lukeš.

Rekonstrukce Národního muzea může začít (zdroj: ČT24)