Hradecký hotel Černigov by měl být památkou, doporučují památkáři

Hradec Králové - Národní památkový ústav doporučil ministerstvu kultury prohlásit za památku hotel Černigov v Hradci Králové. Žádají o to potomci autorů stavby z roku 1975. To by ale bránilo zbourání budovy, o něž usiluje skupina CPI developera Radovana Vítka.

Hotel Černigov ze 70. let 20. století je nejvyšší budovu ve městě, stojí na Riegrově náměstí v sousedství hlavního nádraží Českých drah. CPI jej hodlá nahradit komplexem v čele se čtyřhvězdičkovým hotelem Clarion, který doplní kongresové centrum, kanceláře a v uliční úrovni obchodní prostory. Součástí projektu je obchodní vnitroblok s restauracemi a kavárnou.

Budova, která by měla na jeho místě vyrůst, by byla zřejmě největším architektonickým a stavebním zásahem do podoby centra Hradce Králové a také jedna z největších a nejdiskutovanějších investic v historii města. Na Riegrově náměstí chce developerská skupina CPI postavit komerční budovy za miliardu korun.

Hotel Černigov v Hradci Králové
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Podle architektů je nový projekt výzvou Josefu Gočárovi, který před sto lety vtiskl městu Hradec Králové svou tvář. Dosavadní výšková dominanta města, hotel Černigov, ale musí padnout. Opravit a modernizovat se podle vlastníka nedá, a to především kvůli nevyhovujícím dispozicím či nízkým stropům jednotlivých podlaží.

Vizualizace - Hradec Králové bez budovy hotelu Černigov
Zdroj: ČT24

Josef Gočár a Hradec Králové

Architekt Josef Gočár začal v Hradci Králové intenzivně pracovat na počátku dvacátých let. Postupně zde zpracoval územní plán města, vytvořil regulační plán nábřeží, výstavbu v Labské kotlině, školní bloky (Gymnázium J. K. Tyla), střed města (dnešní Ulrichovo náměstí). Plány výstavby zahrnovaly rovněž systém vnějšího dopravního okruhu s radiálami směřujícími do centra města, mezi nimiž se střídají obytné čtvrti s plochami zeleně. Gočárova práce v Hradci Králové vrcholila v letech 1931–1936 návrhem a realizací budovy Okresního a finančního úřadu (dnes Magistrát města Hradce Králové).