Opencard u Nejvyššího soudu: Odsouzený úředník podal dovolání

Praha – Kauza Opencard míří k Nejvyššímu soudu. Bývalý ředitel odboru informatiky pražského magistrátu Ivan Seyček, který dostal pravomocně trest 3,5 roku vězení za zvýhodnění firmy Haguess, podal 16. března dovolání. České televizi to sdělila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Soudy Seyčka potrestaly za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Při výběrovém řízení na dodavatele servisního centra pro elektronické karty spolu s šéfem hodnotící komise Jiřím Chytilem nevyloučili firmu Haguess, ačkoliv věděli, že nesplňuje podmínky tendru. Chytil od soudu odešel s podmínkou. Další tři úředníky soud obžaloby zprostil.

Městský soud v Praze v únoru 2014 původně vyměřil Seyčkovi tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou, zakázal mu působení v orgánech firem nakládajících s veřejnými financemi a uložil mu zaplatit dva miliony korun. Přísnější nepodmíněný trest vězení 3,5 roku mu později vyměřil pražský vrchní soud (více čtěte zde).

Podle obžaloby způsobili Seyček a další obžalovaní uzavřením smlouvy s Haguess Praze škodu ve výši 67 milionů korun. Trestní soud však městu žádné peníze nepřiznal, protože se magistrát k řízení nepřipojil řádně. Úředníci odpovídali za průběh zakázky na vybudování pražského centra kartových služeb v letech 2006 a 2007. V té době Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS). Ten však v kauze figuroval pouze jako svědek.

Kontroverzní projekt karty Opencard vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. Je spojen s řadou problematických smluv, s nimiž se město stále neúspěšně vyrovnává. Problémy došly tak daleko, že Praha opět přechází na papírové kupony.