Prodává Hodonín byty nezákonně? Podle opozice ano

Hodonín - Víc než dvacítku bytů chce odprodat město Hodonín jejich stávajícím nájemcům. Radnice tak dokončuje privatizaci, během které se město od 90. let zbavilo čtyř tisíc bytů. Ke koupi je nabízí za 20 procent odhadní ceny. Opozici se ale prodej za tak nízké částky nelíbí. Podle nich město přichází o peníze a zároveň porušuje zákon.

Poslední dvě desítky městských bytů rozvířily v Hodoníně diskusi o privatizaci, která probíhá už od 90. let. „Hodonín prodává městské byty za 20 procent jejich odhadní hodnoty. Nejvíc mi na tom vadí ta nehospodárnost, město přichází o velké množství peněz. Za celou dobu privatizace už takto město prodalo přes čtyři tisíce bytů, takže tratilo v řádu stamilionů,“ tvrdí opoziční zastupitel Petr Buráň (Svobodní).

Podle něj je navíc prodej v rozporu se zákonem. Odchylku od obvyklé ceny musí město ze zákona zdůvodnit. U starších prodejů se tak nedělo, radnice ale na popud opozice důvod uvádí alespoň u posledních bytů, které plánuje prodat v nejbližší době. „Město Hodonín cenu odůvodňuje uskutečňováním bytové politiky města. Ale pokud já vím, tak Hodonín žádnou bytovou politiku nemá. Z našeho pohledu je toto odůvodnění nedostatečné a myslíme si, že i tyto byty budou opět prodány v rozporu se zákonem,“ kritizuje Buráň.

Bytová politika je…, ale ne na papíře

Místostarosta Vojtěch Salajka (nez.) tvrdí, že město bytovou politiku má – jenže přiznává, že ne na papíře. „Obyvatelé se nám stěhují do větších měst a my bychom je chtěli nějakým způsobem u nás udržet,“ vysvětlil Salajka.

Do prodeje má jít i 18 půdních bytů, které město před lety zbudovalo díky dotaci. Obecní kasu přišly na 16 milionů korun, po prodeji za stávajících podmínek by město získalo 4,5 milionu. „Takže by tratilo 11 milionů, které by mohlo použít na něco jiného,“ stěžuje si Buráň.

O privatizaci hovoří místostarosta Vojtěch Salajka (nez.) (zdroj: ČT24)

Nejvíc bytů Hodonín privatizoval mezi lety 1996 až 2010. Teď už doprodává jen jednotlivé byty v domech, které jsou z většiny ve vlastnictví bývalých nájemníků. Měnit na poslední chvíli podmínky se zdá Salajkovi nespravedlivé. „Když vezmu celý bytový dům, který se tehdy prodal za 20 procent ceny a zbyl tam jeden až dva byty a teď těm nájemníkům řekneme, že jim to prodáme za tržních podmínek? A jsou to nájemníci, kteří v těch bytech bydleli. Myslím si, že by to na ně byl podraz,“ řekl Salajka.

Naopak opozice vidí sníženou cenu jako nefér vůči ostatním. „Občané, kteří mají možnost si takto levné byty koupit, jsou zvýhodňováni oproti ostatním, kteří takovou možnost nemají,“ tvrdí naopak Buráň.

O tom, jestli jsou ceny a podmínky nastaveny správně, může podle ministerstva vnitra rozhodnout jen soud. Samotný prodej ale schvaluje hodonínské zastupitelstvo. To se k privatizaci dostane nejspíš ve druhé polovině roku. Po doprodeji posledních bytů zůstane Hodonínu 360 městských bytů, které si chce radnice ponechat.