Královéhradecký kraj slučování škol nejméně o rok odložil

Hradec Králové – Minimálně další rok zachová Královéhradecký kraj současnou podobu své sítě středních škol. Radní odložili ohlášené sloučení některých škol, které zdůvodňovali nízkým počtem žáků. Podle radního Josefa Dvořáka (ČSSD), který má na starosti investice a majetkoprávní oblast, se slučováním nesouhlasily školy, radnice ani část jeho vlastní strany. Zatím ale zřejmě některé školy přijdou o část peněz.

Studenti gymnázií, odborných a průmyslových škol či učni z Královéhradeckého kraje v září nastoupí do škol, které budou na stejném místě i formálně stejné jako dnes. Podle původních představ krajských radních to tak nemělo být. Hlasovali o devíti návrzích na sloučení středních škol, všechny ale nakonec zamítli. Slučování odložilo krajské vedení nejméně o rok. Důvodem odkladu je podle krajského radního Josefa Dvořáka nedostatek času na přípravu. „Čas 2,5 či tři měsíce na provedení optimalizace škol v hradeckém kraji je, myslím si, nedostatečný, těch problémů začalo vznikat hodně. Závěr je ten, že návrh radou neprošel,“ řekl radní Dvořák. Navíc se proti slučování postavila města, ředitelé ohrožených škol i podnikatelé, Josef Dvořák upozornil také na odpor části krajských sociálních demokratů.

Zamítnuté návrhy na slučování škol v Královéhradeckém kraji:

  • Hořice: OU a praktická škola + ZŠ Husova
  • Hronov/Červený Kostelec: SŠ oděvní, služeb a ekonomiky (Č. Kostelec) + SPŠ (Hronov)
  • Jaroměř/Smiřice: SŠ potravinářská (Smiřice) + SŠ řemeslná (Jaroměř)
  • Kostelec nad Orlicí: SŠ zemědělská a ekologická a SOU chladicí a klimatizační techniky + Obchodní akademie
  • Lázně Bělohrad/Nová Paka: SOU (L. Bělohrad) + Integrovaná SŠ (N. Paka)
  • Náchod: VOŠ stavební a SPŠ stavební arch. Jana Letzela + Obchodní akademie
  • Nový Bydžov: Gymnázium + VOŠ a SOŠ
  • Trutnov: Obchodní akademie a VOŠ + SŠ zdravotnická
  • Vrchlabí/Hostinné: SOŠ a SOU (Vrchlabí) + Gymnázium a SOŠ (Hostinné)

Zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Zamítnutím návrhu ale úsilí o redukci množství středních škol v kraji nekončí. „Optimalizační kroky ve školství jsme prozatím jen odložili,“ zdůraznila radní pro školství Táňa Šormová. Navíc již nyní hrozí některým školám ořezání rozpočtů. „Budeme po ředitelích chtít, aby uzpůsobili počet učitelů počtu studentů tak, aby jim vycházely mzdové prostředky. Musí dokázat, že jsou i bez sloučení schopni udržet školy soběstačnými,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Radní Dvořák zatím bude na svých materiálech dále pracovat. Doplní podrobnosti, aby získal širší podporu. Rada kraje chce také návrh změn v oborové skladbě ve školách. „Vytvoření víceoborových tříd by nám mělo alespoň částečně pomoci s problémem malého počtu studentů ve třídách jednotlivých oborů. Do budoucna bude proces optimalizace ale stejně potřebný,“ řekla krajská radní pro školství Táňa Šormová (KSČM).

Střední školy v Královéhradeckém kraji jsou v posledních letech podle vedení regionu poloprázdné. Úplné rušení škol sice kraj nechce, slučování však již začalo, například v roce 2013 začaly fungovat jako jeden subjekt střední průmyslová škola, střední odborná škola a učiliště v Hradci Králové. Naopak od úmyslu sloučit dvě královédvorské školy kraj ustoupil.