Sběrny byrokracie? Majitelům výkupen vadí nová administrativa

Brno, Zlín – Pracovníci České inspekce životního prostředí vyrazili na první kontroly sběren kovů. Od začátku měsíce totiž platí nová pravidla: kdo do sběrny odevzdá kov, už nedostane peníze na ruku. Nová pravidla mají snížit počty krádeží kovů. Podle provozovatelů se ale výkup šrotu přesune k překupníkům a malé sběrny kvůli množství byrokracie zaniknou. V celé České republice funguje až čtyři tisíce sběren.

„Dobrý den, jsme z České inspekce životního prostředí a chceme vám oznámit, že zahájíme kontrolu sběrny odpadu.“ Tak začíná každá kontrola výkupny kovového šrotu, na kterou v těchto dnech vyrážejí inspektoři České inspekce životního prostředí. Důkladná kontrola trvá několik hodin. Inspektoři pátrají po původu kovů, uskladnění jednotlivých surovin a prochází evidenci.

Od března nesmí sběrny zákazníkům platit za kovový odpad v hotovosti, a tak mají novou povinnost i inspektoři. „Musíme zkontrolovat i veškeré doklady,“ vysvětlila inspektorka Jana Antonínová.

Doklady a evidence se od března staly noční můrou majitelů sběren. Čas, který dřív trávili nad haldami kovů, teď věnují vyplňováním políček ve složenkách. „Je to jen víc administrativy, u každého zákazníka to zabere třeba 10 minut,“ stěžuje si majitel sběrny v Brně Jan Habijanič. Podle něj navíc zbytečně. „Kriminalitu to nevyřeší. Ti lidé se k penězům stejně dostanou do deseti minut. Odnesou si šek, vyberou si ho na poště a mají hotovost, jen dostanou o 35 korun míň,“ dodal Habijanič s narážkou na to, že nový systém placení přes účty a složenky stojí zákazníky peníze navíc.

Výkupní ceny kovů (za kilogram)

  • železo – plech 3,10 Kč
  • železo – kusové 3,60 Kč
  • litina 3,60 Kč
  • hliník 25 až 28 Kč
  • mosaz 65 Kč
  • měď 95 až 110 Kč

Zdroj: ČT

Do sběren, které dnes oslovila Česká televize, chodí od zavedení nové vyhlášky podle majitelů o desítky procent méně zákazníků. Vykoupeného kovu je ale paradoxně většinou stejně. „Dotklo se to sociálně slabších, ti už k nám nechodí vůbec. Ale začínají vznikat skupiny překupníků, kteří to od nich vykupují a odváží to do různých sběren,“ vysvětlil jednatel společnosti Sběrna JP Metal Zlín Karel Kořínek.