Generála Kratochvíla Sověti nahradili Svobodou

Červený Kostelec - Na generála Jana Kratochvíla vzpomínali v Červeném Kostelci. Odbojář a voják hrdina, který ve městě žil téměř 30 let, velel za druhé světové války československým jednotkám v cizině.

Pieta za generála Kratochvíla v Červeném Kostelci (zdroj: ČT24)

Generál, na kterého se muselo zapomenout. Jana Kratochvíla vyslala za druhé světové války do Sovětského svazu velet vznikající československé jednotce londýnská vláda. To se komunistům ani jejich historikům nelíbilo. Za Karpatsko-dukelské operace nechali Rusové Kratochvíla vyměnit. „Je škoda, že takových lidí si systém ani společnost nevážily. Přesto, že jeho kvality jako důstojníka i jako člověka, který přispěl tomuto státu, nebyly o nic menší než generála Svobody, “ připomněl dnes Kratochvíla Petr Pavel, náčelník Generálního štábu AČR. 

Generál Kratochvíl byl v roce 1943 převelen do Sovětského svazu, kde se stal vrchním velitelem čs. vojsk v SSSR a Svobodovým přímým nadřízeným. Nastal ale problém – výhrady Sovětů z jeho příchodu na funkci ze západní fronty (Velká Británie, Francie) a také úplné nezvládnutí velení sboru při zahájení karpatsko-dukelské operace. A tak jej 10. září 1944 maršál Koněv zbavil funkce velitele a na jeho místo přišel generál Ludvík Svoboda. Kratochvíl se stal velitelem důstojnické školy. 

Odvolání z funkce velitele československého armádního sboru v Sovětském svazu považoval generál Kratochvíl až do své smrti za největší životní křivdu. 

Vzpomenout si na hrdinu druhé světové války chtěli lidé i před listopadem 1989. Úřady tehdy ale pietní akt na hřbitově zakázaly. „Nicméně se tam přesto toho dne sešlo na dvě stě občanů Červeného Kostelce. Byl tam přes zákaz umístěn věnec panu generálu Kratochvílovi a bezprostředně poté jsme byli všichni pozatýkáni a vyslýcháni v Náchodě Státní bezpečností,“ vzpomíná Milan Hruška, organizátor vzpomínkových akcí. 

V Červeném Kostelci odhalili novou náhrobní desku Jana Kratochvíla. Nositel 12 vysokých státních vyznamenání a vojenských řádů tam zemřel před 40 lety.