Na Kokořínsko vlaky zatím nevyjedou

Mělník - Trať ze Mšena do Mělníka se zatím opravovat nebude. Zdržela ji příprava projektu. Majitelé kempů, obchodů a restaurací z Kokořínska, kudy trať vede, se ale zlobí. Přijdou tak o tržby a už teď počítají první ztráty. V turistické sezoně, která právě startuje, totiž vlakem do oblasti přijíždějí tisíce lidí.

Oprava tratě na Kokořínsku se odsouvá (zdroj: ČT24)

V kempech, tábořištích či ubytovnách na okraji Mšena přespává od jara do podzimu přes dva tisíce lidí. Turistická sezona ještě pomalu ani nezačala a provozovatel kempu už počítá první ztráty, které jdou do desítek tisíc korun. „Loni jsme měli kapacitu květen a červen už obsazenou. Letos ji máme obsazenou pouze ze třiceti procent. Úbytek je už znát, a myslím si, že je to kvůli tomu vlaku,“ postěžoval si v rozhovoru pro ČT Luboš Nechyba, provozovatel jednoho z kempů. 

Vedení obce Mšeno skluz samozřejmě mrzí a dává za pravdu majitelům ubytovacích zařízení, že zpoždění turistickou sezonu na Kokořínsku ovlivní. 

Na správce kolejí se zlobí i místní, protože cestování autobusem jim nevyhovuje. Navíc se lidé bojí, že trať úplně zanikne. Už pět tisíc jich proto podepsalo petici za její zachování. Původně měly vlaky Kokořínskem jezdit už na konci léta. 

Naposledy pracovali dělníci na opravě tratě v polovině prosince. Odstraňovali staré pražce a koleje. Od té doby se tu ale nic neděje. Správa železniční dopravní cesty zdržení omlouvá přípravou projektové dokumentace, sháněním peněž i náročností opravy. „V této chvíli stále ještě probíhá projektová příprava,“ vysvětluje Marek Illiáš, mluvčí SŽDC. 

Podle prvních odhadů by oprava tratě v délce 24 kilometrů měla stát až půl miliardy korun. Vlaky by se na ni mohly vrátit na konci letošního roku.