Odvoz munice z Vrbětic je pozastavený. Pyrotechnici zkoumají okolní silnice

Vlachovice - Pyrotechnici zahájili průzkum dosud nezkontrolované silnice ležící v blízkosti vybuchlých skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Kvůli prohlídce uzavřené cesty mezi obcemi Lipová a Haluzice bylo pozastaveno vyvážení munice z areálu. V odvážení výbušnin by se mělo pokračovat příští týden.

Třináct pyrotechniků dnes vyrazilo prozkoumat cestu u areálu vrbětických muničních skladů. Silnice je totiž stále uzavřená. „Nachází se v prostoru, který mohly zasáhnout střepiny dosud nevybuchlé munice. Policejní i armádní pyrotechnici budou v okolí Lipové a Haluzic pracovat několik dní,“ vysvětlil krajský policejní mluvčí Petr Jaroš. Kvůli objížďce uzavřené cesty si řidiči zajedou skoro deset kilometrů.

Vojáci a pyrotechnici v muničním areálu

Armáda ČR má v muničním areálu 210 vojáků, kteří mají na starosti ostrahu zakázaného území. Tato oblast má délku 1200 m od epicenter loňských výbuchů.

Rychlost prací bude podle něj záviset  na povětrnostních podmínkách i na množství, druhu a stavu nalezené munice. Kontrolu mohli pyrotechnici zahájit až dnes, protože ještě nedávno byla cesta zasněžená.

Po skončení jejich průzkumu bude pokračovat vyvážení munice. To začalo 2. února a do dnešního dne z areálu odvezlo výbušniny 62 vozidel. Policie odhaduje, že celkem by odtud mělo odjet zhruba 350 až 400 kamionů.

Co se loni stalo:

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice. V prosinci pak následoval výbuch skladu 12 s 98 tunami materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, zabývá se jimi speciální tým policejního prezidia.