Vraždy v Rumburku: Podle policie zabila bývalá sestra šest pacientů

Ústí nad Labem - Policie ukončila vyšetřování vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Kriminalisté podali státnímu zástupci návrh na obžalobu bývalé zdravotní sestry Věry Marešové, která údajně pacienty zabíjela draslíkem.

„Spis byl dnes předán státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. V případě odsouzení hrozí ženě až doživotní vězení,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Marešové, která je od konce loňského listopadu ve vazbě, hrozí až doživotní vězení.

Původně byla stíhána kvůli zabití jedné pacientky. Sedmdesátiletá žena zemřela v Lužické nemocnici v Rumburku loni v noci na 6. června a vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala Marešová. Na případ upozornil lékař Petr Vondráček, který zemřelé pacientce nechal odebrat krev. Vondráček dnes řekl, že se ke kauze už vyjadřovat nechce.

Po dalším vyšetřování a na základě znaleckých posudků kriminalisté rozšířili obvinění o dalších pět skutků. Žena podle policie vraždila od roku 2010 do loňska. „Znalec potvrdil, že se i v těchto případech jedná o stejný způsob provedení, čili o shodný modus operandi,“ uvedl již dříve státní zástupce František Stibor.

Právě na způsob úmrtí pacientů se kriminalisté a znalci zaměřovali. Práci jim ztěžovalo to, že neměli k dispozici těla obětí. Kontrolovali tak zdravotní karty a záznamy z nemocnice s křivkami EKG. Podle Stibora policisté prověřovali všechna úmrtí na jednotce intenzivní péče v rumburské nemocnici, podezřelých případů našli 11.

Věra Marešová zamíří již podruhé do vazby
Zdroj: ČT24/ČTK

U pěti případů nalezli stejné důkazy jako v případě první vraždy. Šest obětí je podle Charváta konečné číslo. „To hrozivé číslo šest zatím zůstane. My nepodezříváme obviněnou z dalších vražd,“ prohlásil krátce před ukončením vyšetřování šéf krajských kriminalistů Martin Charvát. Žena údajně vraždila proto, že neměla ráda pacienty.

Ředitel Šváb v nemocnici skončil

Podle bývalého ředitele nemocnice Darka Švába vedení o podezřelých úmrtích nevědělo. „Pokud ten proces byl tak sofistikovaný, jak máme informace, tak to bylo hodně složité. Ale určitých náznaků si asi kolegové nebo kolegyně z toho příslušného pracoviště všimnout mohli. Možná tomu nepřikládali takový význam. Nevím, to je potom na nich,“ uvedl Šváb s tím, že nemocnice udělala vše pro to, aby se případ prošetřil.

Šváb dnes v čele nemocnice skončil. Valná hromada zvolila jak celé představenstvo, tak dozorčí radu, uvedl starosta Jaroslav Sykáček (ČSSD), který město coby akcionáře na valné hromadě zastupoval. V nově zvoleném předstvenstvu zasedne i lékař Vondráček, který loni na podezřelé úmrtí pacientky upozornil. Šváb uvedl, že odejít chtěl sám: „My jsme už před Vánoci požádali akcionáře, aby svolal valnou hromadu a provedl změny v orgánech společnosti, jak v představenstvu, tak v dozorčí radě.“ 

Výběr událostí kolem podezření z vražd v Rumburku

6. června 2014 - V Lužické nemocnici v Rumburku zemřela sedmdesátiletá pacientka. Lékař Petr Vondráček zjistil, že u zemřelé před smrtí prudce stoupla hladina draslíku, který způsobil srdeční arytmii. Zástupce vedení nemocnice posléze podal trestní oznámení na jednu ze zdravotních sester kvůli podezření ze spáchání trestného činu.

22. srpna 2014 - V souvislosti s úmrtím pacientky obvinila policie z vraždy tehdy už bývalou zdravotní sestru, padesátiletou Věru Marešovou, která byla vzata do vazby. V tisku se posléze objevila spekulace, že šlo o eutanazii. Nemocnice nepotvrdila podezření na víc případů.

23. srpna 2014 - Vedení nemocnice oznámilo, že zpřísnilo vnitřní předpisy týkající se kontrol zdravotní dokumentace a nakládání s vybranými léky.

25. srpna 2014 - Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec řekl, že policie prošetřuje dalších 11 případů úmrtí v rumburské nemocnici.

3. září 2014 - Státní zástupce Jakovec řekl Mladé frontě Dnes, že obviněná podle policie neprováděla eutanazii.

16. září 2014 - Vedení rumburské nemocnice oznámilo, že podá trestní oznámení na lékaře Vondráčka pro nadržování a neoznámení trestného činu. Lékař údajně manipuloval s důkazy a znehodnotil je. Vondráček jakékoli pochybení odmítl a kroky managementu nemocnice označil za účelové.

29. září 2014 - Obviněná byla propuštěna z vazby.

26. listopadu 2014 - Policie obvinila bývalou sestru z vražd dalších pěti pacientů. Státní zástupce podal návrh na vzetí ženy do vazby, protože se obával toho, že by obviněná mohla utéct. Ústecký okresní soud poté poslal Marešovou do vazby.

13. března 2015 - Policie ukončila vyšetřování vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku a podala státnímu zástupci návrh na obžalobu Marešové, která údajně pacienty zabíjela draslíkem. Marešové hrozí až doživotní trest.