Brňané protestovali proti zastavené privatizaci. Byty za vyšší cenu nechtějí

Brno - Tři stovky zájemců o koupi více než 350 mětských bytů se bouří. Staré vedení města jim prodej přislíbilo, nové jej ale pozastavilo. Tvrdí totiž, že jsou prodávány pod cenou. Pokud by město za dosavadních podmínek byty prodalo, přišlo by o 320 milionů korun. Mnoho ze zájemců ale už na ně uzavřelo půjčku a dostali se tak tímto rozhodnutím do finančních problémů. Dnes se tak rozhodli proti němu demonstrovat na brněnském náměstí Svobody.

Koalice ANO, Žít Brno, lidovců a zelených zastavila privatizaci 25 domů s více než 350 byty už před několika týdny. Nové vedení se totiž rozhodlo prověřit osm let staré podmínky prodeje bytů, podle kterých privatizovalo staré vedení. „Ukázalo se, že ceny byly dumpingové. Byt za 1,5 milionu město prodávalo za 450 000 korun,“ okomentovala výsledky náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL). Radní už proto něchtějí nadále prodávat byty za třetinu jejich tržní ceny.

Rozhodnutí minulých zastupitelů ale nebylo špatné. Předtím totiž byly byty staré a výše nájemného nepokryla nutné opravy a jejich cena mohla být nižší díky regulovanému nájemnému. „Nyní se ale situace změnila. Kdybychom podmínky nezměnili, nenakládali bychom s majetkem jako řádní hospodáři a vystavovali bychom se problémům se zákonem,“ vysvětlila Liptáková. Pokud by město za dosavadních podmínek 350 bytů prodalo, přišlo by o 320 milionů korun. 

Zájemci tak mohou byty odkoupit, ale za vyšší cenu. Město jim chce v odkupu pomoci třeba výhodnými půjčkami. „Pokud se někdo dostal do finančních problémů kvůli hypotékám nebo v důsledku pozastavení privatizace, tak se s těmito lidmi vyrovnáme. Budeme s nimi individuálně jednat,“ dodala Liptáková.

Jednání nového vedení se ale nájemníkům nelíbí. Pozastavení privatizace totiž mnoho z nich přivedlo do finančních problémů. Svůj nesouhlas dnes dali najevo shromážděním na brněnském náměstí.

Demonstrace na náměstí Svobody (zdroj: ČT24)

Zájemci si vzali hypotéky. Ty jim už nestačí

Stopnutí privatizace řadu zájemců zaskočilo. Například nájemníci tří domů v Merhautově ulici si shromáždili na družstevním účtu 30 milionů korun. „Platíme už hypotéky a úvěry, ale byty nemáme. Zároveň ještě platíme nájemné a dostáváme se do velké ekonomické krize. Každý den je pro nás kritický,“ poznamenal už dříve místopředseda Bytového družstva Merhautova Jiří Krupica.

Rozhodnutí města, že už nebude prodávat byty za původní cenu, nájemníkům situaci ještě ztížilo. „Pochybuji, že mně jako samoživitelce půjčí banka další peníze,“ povzdechla si paní Lenka, obyvatelka jednoho z domů. Místopředseda bytového družstva o stanovisku magistrátu ale zatím neví. „Oficiálně ho nemáme. Proto stále počítáme s tím, že platí podmínky odkupu, které nám město loni nabídlo. Až se dozvíme podmínky nové, vše projednáme,“ řekl Krupica.

Odškodné? Podle právníků nebude

Obyvatelé pětadvaceti brněnských domů si byli i stěžovat v kanceláři veřejného ochránce práv. Někteří z nich zvažovali, že by škodu za zdržení a prodražení privatizace mohli vymáhat po městě. Podle právníků ale moc šancí na úspěch nemají. „Podmínky privatizace nelze považovat za smlouvu o smlouvě budoucí. To znamená, že tyto podmínky nejsou závazné, respektive ze strany obyvatel vymahatelné,“ varoval už před časem právník Pavel Fabian. 

Kroky současných představitelů města kritizuje i jeho bývalé vedení. „Jestliže zastupitelstvo schválilo závazně nabídku včetně ceny, tak je zcela jistě třeba tyto podmínky dodržet. A nezáleží na tom, že to schválili bývalí zastupitelé,“ řekl opoziční zastupitel a předchůdce  Liptákové Oliver Pospíšil (ČSSD).

Čtyřkoalice se rozhodla prozkoumat podmínky, za kterých předešlé vedení města privatizovalo městské byty, loni v půlce prosince. Připravovaný prodej svým rozhodnutím pozdrželi nejméně o několik měsíců.

Brno se svých bytů zbavuje už dvanáct let

Privatizace městských bytů se naplno rozjela v roce 2002, aktualizovaná pravidla vznikla v roce 2007. Podle té Brno bude prodávat bytové domy za polovinu z podílu z obvyklé ceny, v případě bytů za 70 procent obvyklé ceny a v případě nebytových prostor za obvyklou cenu. Podrobná pravidla najdete na webu města Brna

Na webu je k dispozici také seznam domů doporučených k prodeji, jsou jich více než dvě stovky. Jestli se jich ale Brno ve skutečnosti zbaví, záleží na rozhodnutí zastupitelů – ti totiž musí prodej odhlasovat. Magistrát už posvětil prodej více než 20 tisíců bytů napříč všemi městskými částmi.