Obchvat Frýdku-Místku se začne stavět až příští rok

Frýdek-Místek - Stavba obchvatu Frýdku-Místku měla začít letos, s největší pravděpodobností se tak nestane. Ředitelství silnic a dálnic odhaduje, že práce začnou na jaře příštího roku. Úřady sice vydaly poslední stavební povolení, dva ze tří dokumentů však zatím nemají právní platnost.

Poslední vydané stavební povolení ukončilo spor mezi státní firmou Čepro a Ředitelstvím silnic a dálnic o výkupní cenu čerpací stanice, která je na schválené trase obchvatu. Povolení ještě není platné, běží lhůta pro odvolání.

Úřady zatím nevyřešily rozklad sdružení Děti Země

Platnost zatím nemá ani předchozí stavební povolení na průchod přírodní památkou Niva Morávky. Komise ministerstva dopravy dosud nerozhodla o rozkladu, který podalo jako účastník řízení sdružení Děti Země. Silničáři navíc ještě pracují na aktualizaci projektové dokumentace. Zakázku chtějí vypsat během několika měsíců. Za těchto okolností je zřejmé, že proměna vizualizace v realitu letos nezačne.

„Zhotovitelé se často odvolávají, soutěže proto trvají nestandardně dlouho. Předpokládám proto, že stavba bude zahájena až v příštím roce,“ potvrdila projektová manažerka obchvatu Frýdek-Místek z Ředitelství sinic a dálnic Irena Krzyžánková.

Obchvat Frýdku-Místku
Zdroj: ČT24

Sanace skládky Skatulův Hliník zřejmě začne letos

Výkupy a vyvlastnění pozemků jsou již hotovy. Některé koupil magistrát, aby zahájení stavby co nejvíce urychlil. „Byli bychom rádi, kdyby se začalo stavět na konci roku 2015, i březen 2016 by byl moc pěkný. Magistrát už to nemůže nějak ovlivnit,“ uvedl náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher z ČSSD.

Ještě letos by ale mohla začít sanace staré ekologické zátěže zvané Skatulův Hliník. Likvidace skládky je podmínkou obchvatu. Ministerstvo financí vyhlásí do konce března zakázku na odtěžení desítek tisíc tun kalů a dehtů, které tam po desítky let ukládal podnik Válcovny plechu. Sanace skládky, která má trvat 7 let a stát 750 milionů, má probíhat souběžně se stavbou obchvatu.

Obyvatelé města, kterým denně projede asi 45 tisíc aut, čekají na obchvat přes dvacet let. Schválená patnáct kilometrů dlouhá trasa povede jižně od města. Součástí stavby budou tři mimoúrovňové křižovatky. Stát odhladl náklady na 3,5 miliardy, práce by měly trvat asi čtyři roky.