Nová Unie strážníků: Vzájemná pomoc policistů na Vysočině

Moravské Budějovice – Společná Unie strážníků v kraji? Pro městskou policii na Vysočině možná budoucnost, o níž se jedná. V rámci sjednocené organizace by strážníci ve velkých městech pomáhali svým kolegům z menších obcí – ať už ve vzdělávání, nebo při řešení složitějších případů. Podobné uskupení zatím funguje pouze na severu Moravy.

Vysočina jedná o Unii strážníků (zdroj: ČT24)

Ani ne osmitisícové Moravské Budějovice patří na Vysočině k vůbec nejmenším městům s vlastní obecní policií. Tamní sbor čítá pouze sedm strážců pořádku. Kromě běžných činností tak musejí zvládnout i složité administrativní papírování. Během denní služby zabere taková činnost třeba čtyři hodiny poctivé práce.

Právě evidence přestupků je asi největší současnou slabinou městských policií. Každá na ni má svůj systém, do kterého nemá nikdo jiný přístup. To by mohla Unie strážníků změnit. „Pokud by se systém ujednotil v rámci kraje a byl by pro všechny městské policie stejný, bylo by to určitě jednodušší,“ míní zaměstnanci v Moravských Budějovicích.

Velká města už těm menším začala nabízet pomoc – např. se školením strážníků. „V rámci kraje bychom jim rádi nabídli ucelený servis,“ říká Jan Frenc, ředitel policie v Jihlavě. „Pokud chtějí dělat prevenci kriminality, u nás je rozběhnutá velice dobrým způsobem. Můžeme jim nabídnout naše know how.“

A mluví se i o vizuálních změnách, třeba o sjednocení podoby služební uniformy.

Vlastní městskou policii má celkem devět měst na Vysočině. Kdyby se zdejší strážníci spojili, byla by vysočinská unie teprve druhou v celé zemi. Pokud se strážníci domluví, mohlo by sdružení začít fungovat ještě letos.