Squatteři uklízeli kliniku, první přednášky tam chtějí mít už v dubnu

Praha - Squatteři se dnes vrátili do bývalé kliniky na pražském Žižkově. Tentokrát už legálně – čistili zahradu nebo škrábali omítky. Na veřejnou brigádu dorazila asi stovka lidí. Až dům vyčistí, plánují výstavy, divadelní představení či koncerty. Přestože je z domu v prosinci vyhnala policie, stát jim nedávno objekt na rok propůjčil. Pak tam má vzniknout sídlo Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Na brigádu dorazila stovka lidí (zdroj: ČT24)

Iniciativa Klinika plánuje, že bude v budově tělocvična, sál pro koncerty nebo divadelní představení i místnost pro vernisáže. Rodiče pak plánují i dětskou skupinu Mama Tata kolektiv. Přesto, že před sebou mají squateři ještě hodně práce, s otevřením Kliniky nechtějí otálet. První přednášky či divadelní představení by se tam mohly konat už v dubnu.

Podle Arnošta Nováka má iniciativa podepsanou smlouvu o bezplatném pronájmu, pokud by se jim podařilo zprovoznit dodávky vody nebo elektřiny, tak za ty budou platit. Budovu ale mohou užívat pouze rok: „Ta výpůjčka s iniciativou Klinika může být pouze do té doby, dokud Generální inspekce bezpečnostních sborů nepřevezme příslušné hospodaření,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Squatteři se však nehodlají vzdát a doufají, že jim dům zůstane i za rok. Část z nich už tu i bydlí. „Já tady v tuhle chvíli žít hodlám. Láká mě to, protože je mi blízký nějaký komunitní způsob bydlení,“ vysvětluje jeden ze squatterů.