Do března mají lidé poslední šanci prodloužit si zdarma Opencard

Lidé, kterým končí v březnu platnost Opencard, mají do konce měsíce poslední šanci nechat si ji zdarma o dva roky prodloužit. Kdo to nestihne nebo mu končí platnost karty po 31. březnu, bude si ji muset za stokorunu vyměnit za novou nebo přejít na papírový kupon. Pražský dopravní podnik už začal všechny druhy papírových kuponů znovu vydávat.

Opencard přestane v průběhu března platit pro téměř 100 000 cestujících. Do konce měsíce si ji ještě mohou naposledy zdarma prodloužit. Stačí kartu vložit do některého z validátorů, které jsou k dispozici ve vestibulech metra. Vedení města platnost karet prodloužilo opakovaně. Další taková možnost se ale podle mluvčího dopravního podniku Jiřího Štábla v budoucnu nechystá.

„Karty, jejichž platnost končí po 31. březnu, už si cestující budou muset vyměnit za nové,“ doplnil mluvčí. Od dubna do prosince půjde o zhruba 200 000 karet. „Pokud dojde k tomu, že by cestující zakoupil kupon nebo má kupon, jehož délka přesahuje platnost karty, a požádá o novou kartu až po expiraci původní, může dojít k problémům s přehráním původního kuponu na novou kartu a cestující může o kupon přijít,“ upozornil mluvčí. Podnik proto cestujícím doporučuje, aby o novou kartu požádali včas.

Zpoplatnění výdeje nové karty schválila Praha v lednu. Radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), který usnesení do rady předkládal, ale dnes uvedl, že se zasadí za to, aby lidem stokorunový poplatek účtován nebyl. „V žádném případě nechci, aby se cestujících finančně dotkly tahanice kolem Opencard,“ uvedl. Původně schválený poplatek prý měl pouze zamezit „plýtvání s licencemi“, protože mnoho karet jejich držitelé nevyužívají.

Prodloužení karet se od loňska týkalo více než 200 000 cestujících. Polovina z nich této možnosti využila. U druhé poloviny může jít podle Štábla o karty, které jejich držitelé nevyužívají, a zbytečně je tak blokují pro nové žadatele. Opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu uživatelů.

Dopravní podnik může vydat jen tolik karet, ke kolika má koupené licence. Vzhledem k nevyjasněným vztahům s majitelem práv k projektu Opencard, firmou eMoneyServices, další licence nekoupil. Nyní jich má k dispozici ještě asi 40 tisíc. Výdej nových karet by se tak mohl zastavit už v polovině roku. Pražští radní proto nedávno schválili částečný návrat k papírovým kuponům. Lidé si tak od března mohou zvolit, zda budou cestovat na Opencard, nebo si vyzvednou papírovou průkazku a kupon.

O dalším osudu Opencard Praha stále vyjednává

S vlastníkem práv k červené kartě Praha stále vyjednává. Memorandum o narovnání vzájemných vztahů, které předložila společnost EMS magistrátu, zatím městští radní vůbec neschvalovali. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) oznámila, že si Praha nechá služby EMS nejprve znalecky ocenit.