Víska odhalí pomník americké posádce zříceného letounu B-17

Víska (Liberecko) - Obec Víska na Liberecku dnes odhalí pomník posádce amerického letadla B-17, které se před 70 lety zřítilo na sklonku druhé světové války nedaleko. Příběh letounu přezdívaného „létající pevnost“ objasnil v lednu 2014 Vladimír Lacina z Občanského sdružení Víska. Ministr obrany Martin Stropnický dokonce přislíbil na tuto událost přelet dvou letounů Gripen nad obcí.

Vladimír Lacina se o havárii letounu B-17 začal zajímat při povídání s místními obyvateli obce Víska, kteří podle jeho slov měli povědomí o tom, že tam během války cosi spadlo. „Nikdo ale nevěděl nic konkrétního a to bylo na tom to nejhorší. Začal jsem pátrat od nuly, muselo se zjistit, co to bylo za letadlo, kdy to bylo,“ říká Lacina.

Pátrání však zkomplikovala skutečnost, že veškeré německé dokumenty z druhoválečných let včetně četnických zpráv a hlášení z letiště Liberec byly zničeny. Bylo proto nezbytné začít hledat v zahraničí včetně muzea Mighty Eighth Air Force. Díky tomu se Jiřímu Lacinovi podařilo zrekonstruovat přesnou trasu letu.

Letounům B-17 se přezdívalo „létající pevnosti“. Na tehdejší dobu měly nevídané rozpětí křídel 35 metrů a délku 30 metrů. Z devíti členů posádky se jich osm zachránilo, jediný dodnes žijící je přední střelec I. W. Boxer. Mrtvý člen posádky R. H. Warren byl po válce exhumován a převezen ze hřbitova ve Višňové do USA.

Osud zříceného letounu B-17 u obce Víska (zdroj: ČT24)