Sběrny si stěžují, že přišly o zákazníky

Havířov - Výkup kovů se v některých sběrnách po zavedení bezhotovostních plateb prakticky zastavil. Podle provozovatelů se výkup šrotu přesune k překupníkům, anebo do Polska. Podle ministerstva životního prostředí čeké zákony vývoz odpadu zakazují. Polské úřady zase tvrdí, že Češi mohou v Polsku odevzat šrot do 20 kilogramů.

Sběrny odhadují, že mohou přijít až o třetinu dříve vykupovaných kovů a že budou muset propouštět. „Lidé jsou z té situace velmi dezorientovaní. Chodí se ptát, jestli se vůbec vykupuje,“ říká vedoucí výkupu havířovské sběrny surovin Martin Andreas. „Na konci února jsme počítali zákazníky v řádu stovek, dnes to není ani desítka,“ potvrzuje další pracovník sběrny. Míní, že kovový šrot teď skončí buď v Polsku, nebo v zóně šedého obchodu.

Například v první sběrně za hranicí v polském Těšíně její zaměstnanci ale tvrdí, že Čechy s kovovým odpadem odmítají. Někteří to zkoušejí. Muž z Havířova odešel s nepořízenou, přestože je původem Polák. „Přišel jsem se zeptat, ale řekli, že neberou,“ potvrzuje.

Polské a české úřady se v tom neshodnou. Poláci s odvoláním na Evropskou unii tvrdí, že Češi mohou starý šrot v polských sběrnách udávat. „Český občan může prodat v Polsku šrot o objemu do 20 kilogramů. Může jej volně převézt přes hranici a ve sběrně v Polsku, pokud splní všechny formality, prodat,“ uvádí Krajský inspektorát ochrany životního prostředí v Katovicích.

Podle českého ministerstva životního prostředí je ale převoz šrotu přes hranice zakázaný. „Pokud by to někdo dělal, bylo to v rozporu s nařízením o přeshraničním pohybu odpadu. Penalizace v takovém případě může jít až do jednoho milionu korun,“ uvádí ředitel odboru odpadů ministerstva Jaromír Manhart.

V Polsku jsou výkupní ceny až o pětinu vyšší, což mnohé láká. Například před třemi lety tam někdo prodal ukradené pamětní desky z Frýdecko-Místecka.