Státní zástupce obžaloval muže pro vraždu dívky v Klášterci

Ústí nad Labem – Až výjimečný trest hrozí muži, kterého státní zástupce obžaloval z loňské vraždy a znásilnění devítileté dívky v Klášterci nad Ohří. Zmizení dívky vyvolalo rozsáhlou dvoudenní pátrací akci, po které ji policie nalezla mrtvou. Vzápětí obvinila z její vraždy pětadvacetiletého muže trestaného v minulosti za majetkové delikty.

Státní zástupce podal obžalobu na pětadvacetiletého vzdáleného příbuzného devítileté dívky, která loni v první polovině září nedošla ze školy domů. Podle obžaloby čekal muž na dívku před kláštereckou školou – kam předtím přicestoval z Chomutova – s úmyslem ji znásilnit a zabít. Vylákal ji z obydlené části města, poté ji znásilnil, rdousil a škrtil, dívka zemřela v důsledku udušení, líčí obžaloba. Večer znovu přišel zkontrolovat, zda je dívka mrtvá. „Při odchodu z místa činu postupně odhazoval věci poškozené nezletilé,“ stojí také v obžalobě.

Školačku, která se nevrátila ze školy, hledaly desítky policistů, hasičů a dobrovolníků. Pátrání skončilo druhý den, když se podařilo v porostu nedaleko Ciboušova nalézt tělo dívky.

Možného vraha vypátrala policie o několik hodin později. Od té doby je ve vazbě s výjimkou krátkého pobytu na psychiatrickém oddělení brněnské vězeňské nemocnice kvůli obavám, že by mohl spáchat sebevraždu. Na počátku roku soud odmítl jeho žádost o propuštění z vazby.

Obviněný – a nyní i obžalovaný – se k činu v přípravném řízení částečně přiznal. Pokud žalobce prokáže jeho vinu před soudem, hrozí mu dvacetiletý nebo i výjimečný trest.