Strach a bezmoc. Pozůstalým z Brodu pomáhají psychologové i sbírka

Uherský Brod – Dvě policejní psycholožky a sedm interventů pomáhají pozůstalým a svědkům střelby v Uherském Brodě. Podle policejní psycholožky Evy Otřísalové pomáhají zasaženým nejen vyrovnat se se ztrátou blízkých, ale i s praktickými věcmi, jako je například organizace pohřbu. Finanční pomoc pozůstalým přislíbilo město, peníze ale posílá i veřejnost – na sbírkovém kontě už je 600 tisíc korun. Tragédie zasáhla Uherský Brod přesně před týdnem, kdy muž v restauraci Družba zastřelil osm lidí a pak obrátil zbraň proti sobě.

„Jsou to pocity smutku, vzteku, bezmoci, strachu, nejistoty, ztráty pocitu bezpečí. Všechny tyto pocity tam najdeme. Průběžně komunikujeme s pozůstalými i svědky události. Většinou jde o radu a pomoc třeba při organizaci kolem pohřbu. Ale začíná se objevovat i potřeba okamžité krizové intervence,“ vysvětlila policejní psycholožka Eva Otřísalová, která s kolegy pečuje o lidi, jichž se dotkla střelba v Uherském Brodě.

Právě pomoc psychologů nebo speciálně vyškolených interventů je jedna z cest, jak pomoci pozůstalým a svědkům útoku v restauraci Družba. Potřeba využít psychology neochabla ani týden po útoku, spíš naopak. „Většinou chvíli trvá, než si člověk uvědomí, co se skutečně stalo. Reakce přijde později. Třeba dnes musela kolegyně vyrazit poskytnout krizovou intervenci,“ potvrdila Otřísalová.

Psycholožka Eva Otřísalová o pomoci po útoku v Uherském Brodě (zdroj: ČT24)

Podle ní může vyrovnání s traumatem trvat měsíce, někdy i roky. Důležité je, aby ti lidé pokud mohou, o události hovořili, aby sdíleli své pocity třeba se svými blízkými přáteli. Ale nelze je do toho nutit,„ varovala psycholožka. Okolí by mělo být k lidem zasaženým tragédií shovívavé, o události je nutné mluvit i s dětmi. “Děti jsou v takových situacích velmi vnímavé. Velmi se nám neosvědčuje, když se třeba upravuje skutečnost," dodala Otřísalová.

Uherský Brod vzpomínal na oběti tragédie modlitbou

Společnou modlitbou si dnes večer lidé připomněli oběti tragédie v Uherském Brodě a pozůstalé. Třiašedesátiletý muž před týdnem v místní restauraci zastřelil osm lidí a poté i sebe. Pietní ekumenická bohoslužba se uskutečnila ve farním kostele Neposkvrněného početí Panny Marie na náměstí. Kostel byl zaplněn do posledního místa.

Mše za oběti střelby v Uherském Brodě
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Smyslem bohoslužby bylo podle faráře Josefa Pelce vzpomenout zejména na pozůstalé. Také pro věřící znamenala tragická událost stejně jako pro ostatní obyvatele města velký šok. Impuls k uspořádání bohoslužby dala podle Pelce místní farářka Církve československé husitské.

Do Uherského Brodu mezitím míří nejen kondolence z celé republiky i světa, ale i příspěvky do sbírky pro pozůstalé. Zatímco v neděli bylo ve sbírce zhruba 150 tisíc korun, dnes už je to téměř 600 tisíc. Půlmilionovou částku uvolnilo hned den po útoku zastupitelstvo Uherského Brodu, přispívají ale i další města – částky od 20 tisíc do 100 tisíc korun poslaly i radnice z dalších čtyř obcí, které mají v názvu slovo Brod.

Odškodné poskytne i stát

Pozůstalí po obětech mají nárok i na pomoc od státu. Dvě stě tisíc korun zákon přiznává přímým příbuzným, kteří s oběťmi žili, nebo těm, ke kterým měli zavraždění vyživovací povinnost. Celkovým limitem na jednu rodinu je částka šest set tisíc. Pozůstalí se ale musí o pomoc státu sami přihlásit.

Odškodné mohou příbuzní oběti také vysoudit. Protože je ale v případě uherskobrodského útoku pachatel mrtvý, museli by žalovat jeho dědice. V úvahu přichází i žaloba na stát, a to v případě, že by se ukázalo, že selhaly úřady nebo policie.

Jedním z nejznámějších případů, kdy stát musel platit pozůstalým odškodné, je šest let staré úmrtí Vietnamce Hoang Son Lama, kterého ubili policisté. Městský soud v Brně jeho matce i synovi přiznal po milionu korun.