Bezhotovostní výkup kovového šrotu? Problém mají bezdomovci

Ostrava – Začala platit vyhláška, která odkazuje všechny sběrače kovů na bezhotovostní platbu. Místo peněz dostávají složenku nebo jim sběrny pošlou peníze na účet. Bezdomovci nic takového nemají. Institut, který má znepříjemnit život zlodějům, bezprostředně postihuje hlavně je.

Jsou skupiny bezdomovců, pro které je sběr kovového odpadu jediným zdrojem příjmu. Novinka, kterou zavedlo svou vyhláškou ministerstvo životního prostředí, jim komplikuje existenci. „Mě tato novota ovlivní hodně. Nemám už na chleba. Předtím jsem odevzdal šrot a koupil si chleba nebo párky. Teď to skončilo,“ říká Jaromír Hnilica.
S vyhláškou nesouhlasí ani sběrny, kterým vyhláška přináší další papírování a především úbytek na tržbách. Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin neuznává její platnost a chce ji napadat soudně.

Kontrola káry se šrotem
Zdroj: ČT24

„Pro nás jako sběrnu je to rozhodně nevýhodné. Když dnes lidi donesou šrot za stovku, tak se jim to skoro nevyplatí, když se strhne účet za složenku na poště,“ říká zaměstnanec ostravské sběrny surovin Tomáš Vavřík.

Jaromír Hnilica může čekat na pár desítek korun i měsíc. Ministerstvo životního prostředí chce tímto způsobem řešit vleklý problém. „Bohužel, v České republice se stala z výkupu kovů kriminální záležitost. Ročně je s tím spojeno více než 12 tisíc trestných činů a mnoho tisíc přestupků. To nemůžeme tolerovat,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Peníze na ruku za šrot skončily (zdroj: ČT24)
Vydáno pod