Ej Brode, Brodečku. Slovácko dál oplakává mrtvé

Lidovou písní se folkloristé z Uherského Brodu se rozloučili s oběťmi střelby, při které ve městě na počátku týdne zemřelo osm lidí. Město se dál vzpamatovává z tragédie a na úterý chystá pietní ekumenickou bohoslužbu. Už v pondělí do města zamíří uctít památku zesnulých premiér Bohuslav Sobotka.

UDÁLOSTI: Uherský Brod ve smutku (zdroj: ČT24)

K neštěstí v Uherském Brodě došlo toto úterý. Třiašedesátiletý muž v místní restauraci Družba zabil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let. Další žena byla zraněna. Útočník se poté sám zastřelil. Dnes také poprvé zmizela policejní hlídka a páska, které chránily samotný vchod do restaurace. Dveře ovšem zůstaly zavřené, provozovatel nemá zájem se do výčepu vrátit.

Nejvíce lidí se ve městě nadále schází u pietního místa, přibývají další a další květiny a svíčky. Velkou pozornost přitahuje také nástěnka, kde visí smuteční oznámení, protože pro místní je to jediný zdroj informací o tom, kdo ze sousedů v restauraci Družba zemřel.

V pondělí první pohřeb, v úterý pietní mše

Jedinou skutečně veselou událostí byl dětský karneval v místním kulturním domě. „Zvažovali jsme, zda karneval nezrušit, a rozhodli jsme se, že akci uskutečníme, protože je pro děti a ty si zaslouží nějaký pozitivní zážitek a radost,“ říká ředitelka mateřské školy Renata Nesázalová.

Prezident Miloš Zeman uctil památku obětí v pátek, v pondělí do Uherského Brodu zamíří také premiér Sobotka, který byl v době incidentu na státní návštěvě Jižní Koreje. V Uherském Brodě zapálí svíčku a položí květinu. V pondělí rovněž proběhne pohřeb první z obětí.

Pietní ekumenická bohoslužba se bude konat v úterý v 18:30 ve farním kostele Neposkvrněného početí Panny Marie. „Budeme se snažit to vnořit do společné modlitby, která je zdrojem naděje a síly jít dál,“ poznamenal farář Josef Pelc. Scénář bohoslužby se teprve tvoří. Impuls k jejímu uspořádání dala podle Pelce místní farářka Církve československé husitské. 

Zeman uctil oběti střelby v Uherském Brodě (zdroj: ČT24)