Hromadné skupování domů v obcích, kde hrozí těžba uhlí

Horní Jiřetín / Černice - Realitní kanceláře skupují domy v obcích, kterým hrozí zánik kvůli hnědému uhlí. Počítají, že v případě prolomení limitů o ně budou mít zájem těžaři – a majitelům nabídnou až o 20 procent víc, než byla kupní cena.

Manželé Setvákovi žíjí v Horním Jiřetíně déle než 40 let. Stěhovat se nechtějí. A to ani kvůli těžbě hnědého uhlí, ani kvůli spekulantům. „Hodně často se objevují ve schránkách nabídky na odkoupení nemovitosti s uvedením telefonního čísla, firma neznámá,“ řekl Miroslav Setvák.

Stanislava Marešková z mosteckého pracoviště Katastrálního úřadu potvrdila, že v katastrálním území Horní Jiřetín a Černice ke skupování nemovitostí skutečně dochází. „Začalo to asi v roce 2011 a je to převážně dvěma firmami - Double B a Double Pro,“ řekla Stanislava Marešková, ředitelka Katastrálního úřadu Ústeckého kraje - pracoviště Most.

Obě společnosti - Double B a Double Pro - vlastní Milan Nečas, který je zároveň zastupitelem obce. Do koupě nemovitostí v Horním Jiřetíně a Černicích investoval stovky milionů korun. Domy skupoval od lidí až za třikrát vyšší cenu, než je cena odhadní. „Odhad na dům byl přibližně 800 000 a dostali jsme 2,5 milionu,“ konstatoval obyvatel Černic Jiří Hyneš.

„Obě dvě společnosti od roku 2011 vykoupily přibližně jednu třetinu domů, a to jak v katastrálním území Horní Jiřetín, tak i Černice,“ doplnila Stanislava Marešková z mosteckého pracoviště Katastrálního úřadu.

Zastupitel Horního Jiřetína Karel Vandírek prodeje domů považuje za individuální věc jejich majitelů: „Jestli už je to z důvodů finančních, a nebo prostě že chce odsud pryč, už nechce žít v nejistotě, jestli bude pokračovat těžba, nebo nebude, to už je každého individuální záležitost. To já nemůžu posuzovat,“ říká Vandírek. Doplnil, že ho situace, kdy lidé domy prodávají, mrzí, ale že to nelze nijak ovlivnit: „S tím my jako starousedlíci nic neuděláme. Jestli jsou ochotní to panu Nečasovi prodat za dobrou cenu, kterou jim nabízí, tak z druhé strany bych řekl, pokud v té lokalitě nechtějí žít, asi dělají dobře. Nic sporného na tom není,“ dodal Vandírek.

Realitní makléři: Je to spekulace 

Podle realitních makléřů jde o spekulaci. V případě, že vláda rozhodne o prolomení limitů, a to by mohlo být už v červenci, a na území obcí se začne těžit, musí Severní energetická nemovitosti vykoupit. „V případě prolomení limitů se ceny nemovitostí v Horním Jiřetíně a Černicích zvednou o 20 procent,“ řekl realitní makléř Stanislav Hradecký. 

Mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová konstatovala, že „bez oboustranné a kompletní dohody není další těžba možná“. Těžařská společnost pak také odmítá tvrzení, že by Milan Nečas nemovitosti v Horním Jiřetíně skupoval za její peníze.

Česká televize Milana Nečase oslovila, ten ale s médii komunikovat nechce: „Nemám zájem, aby moje osoba a moje podnikání bylo medializované. Nechci se vyjadřovat. Kdybyste se podívala například na Český katastrální úřad, tam všechno najdete. Nechte mě být, já chci mít svůj klid. Je to soukromé podnikání, nechte mě soukromě podnikat,“ reagoval Nečas.

V Černicích je teď v majetku společností Milana Nečase 84 nemovitostí. V Horním Jiřetíně skoro 400. 

Hromadné skupování nemovitostí v Horním Jiřetíně a Černicích (zdroj: ČT24)