Jak se připravit na ozbrojený útok? Alespoň kurzem proti agresorům

Frýdek-Místek - Zatímco kurzy požární ochrany či první pomoci jsou zcela běžné, školením proti nebezpečným útočníkům zatím moc lidí neprošlo. Jak se připravit na útok se zbraní, jako byl ten v Uherském Brodě? Školící a výcvikové centrum Asklépios z Frýdku-Místku pořádá kurzy, ve kterých se o to snaží.

V případě masakru v restauraci Družba by asi jakýkoliv kurz obětem nepomohl. Společnost však stále častěji ohrožují různé typy zločinců a správná reakce může člověku zachránit život. Školící a výcvikové centrum Asklépios tvoří aktivní členové bezpečnostních sborů s různými záchranářskými specializacemi. Ve spolupráci s policií a úřadem Moravskoslezského kraje se pomocí instruktážních videí, výkladu a předvádění modelových situací, na které kurzisté reagují, snaží vštěpovat správné reakce. Například v situaci, kdy se na jejich pracovišti objeví ozbrojený útočník.

„Vždycky doporučujeme tiše se stáhnout, vypnout zvonění telefonu, a pokud to jde, nenápadně kontaktovat policii,“ říká jednatel a instruktor centra Lukáš Zatloukal. „Pokud agresor sám někoho neosloví, je lepší s ním nekomunikovat,“ dodává. A pokud ohrožovaný člověk musí promluvit, měl by být jemný, v žádném případě by agresora neměl urážet, neměl by ho poučovat nebo mu vyčítat. „Je důležité vážit každého slova,“ zdůrazňuje. Připouští, že mohou nastat situace, které si reakci žádají. Podle Zatloukala by se ale člověk neměl pokoušet odvrátit nebezpečí vlastním útokem, pokud necítí přímé ohrožení života.

Kurzem prošlo 121 zaměstnanců krajského úřadu

Speciálním preventivním výcvikem proti agresorům prošlo v Moravskoslezském kraji zhruba tisíc pracovníků škol a dalších veřejných institucí. Jako jedno z prvních tuto možnost využili zaměstnanci moravskoslezského hejtmanství. „Tímto školením už prošlo 121 zaměstnanců a budeme v tom dále pokračovat. Považujeme za důležité, aby věděli, jak se chovat v podobných krizových situací, které mohou nastat,“ uvedla mluvčí hejtmanství Mirka Chlebounová.

Program, který se zaměřuje na přípravu na rizikové situace, funguje v Moravskoslezském kraji dva roky. Za tu dobu kurzy absolvovali také například zaměstnanci Letiště Leoše Janáčka, pracovníci armády nebo ministerstva vnitra.

Kurz proti agresorům (zdroj: ČT24)