Za znásilnění a zneužití několika žen si má kněz odsedět pět let

Havlíčkův Brod - Pět let vězení, ochranné ústavní léčení a zákaz práce s nezletilými po dobu pěti let. Tak dnes potrestal havlíčkobrodský okresní soud kněze Erika Tvrdoně. Bývalý duchovní podle obžaloby znásilnil čtyři ženy a pohlavně zneužil i třináctiletou dívku. Rozsudek ještě není pravomocný.

„Domnívám se, že by měl být uložený přísnější trest,“ okomentovala dnešní soud státní zástupkyně Zdeňka Tománková, která se na místě odvolala. Obhájce Petr Carda se k rozsudku nevyjádřil. Svého klienta chce ve věznici navštívit co nejdříve. Ten dnes v soudní síni nebyl. Soud už totiž dříve vyhověl jeho žádosti, aby se ho nemusel účastnit.

Kněz se cítí nevinný a tvrdí, že vše je připravené spiknutí. Soud mu ale neuvěřil a uložil mu pětiletý trest odnětí svobody. Prověřování duchovního bylo zahájeno poté, co osmatřicetiletá žena oznámila, že na ni farář od léta 2012 vyvíjel psychický nátlak a koncem roku 2013 ji několikrát znásilnil.

Tvrdoň, který působil jako římskokatolický farář na Svitavsku a Havlíčkobrodsku, se měl dopustit celkem devíti trestných činů. Za jeho oběti je považováno pět žen - dvě dospělé, dvě mladistvé a jedna nezletilá. Žaloba kněze viní ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie. Třináctiletá dívka mu totiž měla posílat své obnažené fotografie.

V zahraničí jsou sexuální delikty kněží časté – za posledních deset let muselo církev opustit více než 800 církevních hodnostářů podezřelých ze znásilňování a sexuálního obtěžování. Naopak v Česku jde o výjimečný případ. Kromě Tvrdoně soud potrestal duchovního naposledy před 13 lety. František Merta tenkrát dostal podmínku za obtěžování ministrantů.