Vzniknou v rezervaci Tichá Šárka komerční domy?

Praha - V pražské rezervaci Tichá Šárka se možná bude stavět. Vyplývá to ze záměru ministerstva financí, které chce veřejně vydražit pozemky bývalého koupaliště. S tím ale nesouhlasí radnice Prahy 6. Podle městské části totiž hrozí, že pozemky získá soukromník a vystaví v rezervaci komerční domy. Radnice požaduje převedení bývalého koupaliště do majetku města.

Areál bývalého koupaliště v pražské přírodní rezervaci Tichá Šárka o rozloze 16 000 metrů čtverečních teď stát nabízí k veřejnému odkoupení. Privatizační záměr schválila už před mnoha lety vláda. Minimální cena je stanovena na 16,1 milionu korun.

Proti privatizaci se ale postavila Praha 6. Bojí se výstavby soukromých developerských projektů. „Pozemky se nacházejí v přírodním parku a nepovažujeme za vhodné je dávat do komerční dražby nebo do komerční soutěže,“ uvedla Petra Kolínská (SZ), radní Prahy 6.

Podle Petry Kolínské hrozí, že se do soukromých rukou dostane pozemek, který by měl právě proto, jak vypadá, zůstat ve veřejných rukou: „Pokud si to koupí za komerční cenu soukromý vlastník, tak tam bude předpokládám velký tlak na to ten pozemek zastavět. Což si myslíme, že není vhodné. Ostatně - územní plán s tím ani nepočítá,“ dodala Kolínská.

Praha 6 by chtěla koupaliště znovu otevřít

Koupaliště v Tiché Šárce sloužilo dlouhá léta k veřejné rekreaci. Radnice Prahy 6 by ráda tuto funkci znovu obnovila a koupaliště otevřela lidem. „Určitě tam chceme zachovat zeleň, která tam je, a část pozemků, která je bezprostředně vedle komunikace, si umíme představit, že se využije jako nějaké rekreační zázemí. Apelujeme na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby pozemky neprodával a jednal s hlavním městem a s Prahou 6 o jejich převedení do obecního vlastnictví,“ uvedla Kolínská.

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského umožňuje privatizační zákon celou řadu postupů, včetně přímého prodeje někomu, kdo nejlépe prokáže veřejný zájem. „Nicméně vládou byl schválen tento postup a za současné situace nemáme na daném postupu co měnit,“ řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský. A dodal, že Praha 6 se samozřejmě může - jako kdokoli jiný - do veřejné soutěže na koupi pozemků přihlásit.

Tichá Šárka - bývalé koupaliště
Zdroj: ČT24

Praha 6 ale podle radní Petry Kolínské o takovém postupu neuvažuje, důvod je podle ní celkem jednoduchý: „Abychom se mohli přihlásit, museli bychom si na dnešním zastupitelstvu schválit cenu. To znamená jakýkoli soukromník si přečte usnesení, dá o korunu víc a vyhraje.“ 

Praha 6 by proto navrhovala, aby Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových u těchto typů pozemků – tedy nejen v případě konkrétního pozemku v Tiché Šárce - jednal s obcí o úplatném nebo bezúplatném převodu ještě předtím, než by se je snažil prodat v komerční dražbě. Kolínská přitom nevyloučila, že by Praha 6 pozemky v Tiché Šárce mohla odkoupit. 

Bývalé koupaliště v Tiché Šárce
Zdroj: ČT24

Žádosti o odkoupení pozemků bývalého koupaliště v Tiché Šárce přijímá ministerstvo financí do 10. března. Následně budou nabídky v obálkách rozlepeny a ministerstvo celou věc vyhodnotí a rozhodne, co dál: „Je samozřejmě možné, že se do soutěže nepřihlásí nikdo. A zároveň je možné bez jakýchkoli sankcí od daného záměru veřejné soutěže odstoupit, což se pochopitelně může stát, a odmítnout všechny nabídky a rozhodnout se pro případné jednání s Prahou 6,“ řekl Ondřej Závodský, náměstek ministra financí.

Koupí Praha pozemky na Džbánu?

Radnice Prahy 6 teď navíc upozorňuje na osud nedalekých pozemků u rybníka Džbán. Ty v roce 2012 odkoupila od státu soukromá firma Molepo. Žádné rodinné domy tady ale nakonec nepostavila. Praha nedávno projevila zájem pozemky odkoupit zpět. Od loňského května magistrát se společností Molepo jedná, jak potvrdila mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Tentokrát ale hrozí, že cena pozemků bude mnohonásobně vyšší.

Džbán
Zdroj: ČT24

„V současné době čekáme na vypracování znaleckých posudků, které nám jasně stanoví cenu, za kterou město bude schopno tyto pozemky vykoupit či směnit,“ řekla Petra Hrubá. Magistrát očekává, že posudky by mohly být hotové v horizontu jednoho až dvou měsíců. 

„V tuto chvíli je ještě předčasné cokoliv komentovat, jednání probíhají a i s ohledem na tento fakt se nechce společnost Molepo veřejně vyjadřovat. Věříme, že tuto situaci pochopíte - až přijde vhodný čas, určitě sdělíme svůj pohled na věc veřejnosti i novinářům,“ uvedl v mailovém vyjádření pro ČT Marek Roll ze společnosti Molepo.

Záměrem magistrátu je podle Petry Hrubé posílit v lokalitě Džbánu přírodní ráz, aby ji Pražané mohli využívat pro rekreaci. Oblast by se navíc měla revitalizovat.

Pozemky v Tiché Šárce jsou na prodej (zdroj: ČT24)