Munice musí ze Slatiny pryč, chce to kraj i starostové

Vysoké Mýto - Pardubický kraj i starostové z okolí Vysokého Mýta trvají na vyklizení a zabezpečení muničního skladu ve Slatině. Shodli se na tom během dnešního setkání se zástupci policie. Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) je nutné, aby si úřady předávaly informace o tom, jak pokračují práce v bývalém zemědělském areálu. O zásadách nakládání s municí a výbušninami má v nejbližších dnech jednat i Bezpečnostní rada Pardubického kraje.

„Shoda jak místní, tak krajské samosprávy je v tom, že by celý areál měl být vyklizený v těch objektech, které neodpovídají svým stavebně-technickým stavem a kolaudačním rozhodnutím skladování munice,“ upřesnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Jenom dva z dvanácti objektů ve Slatině mají platné kolaudační rozhodnutí na skladování zbraní a střeliva. Stavební úřad ve Vysokém Mýtě už s majitelem skladu zahájil správní řízení. Za porušení předpisů může uložit až půlmilionovou pokutu. „Nedá se rozhodnout, protože nejdřív musíme zjistit, jak závažné bylo porušení, a na základě správního řízení  pak bude určena výše pokuty,“ uvedl Luboš Karmín, vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí z Městského úřadu ve Vysokém Mýtě.

Muniční sklad ve Slatině
Zdroj: ČT24/Pardubický kraj

Bude fond, ze kterého by se hradila likvidace munice?

Pardubický kraj podle hejtmana Martina Netolického už upozornil ministerstvo vnitra, aby počítalo i s variantou, že do financování odvozu munice a řešení situace kolem muničního skladu ve Slatině se bude muset zapojit i stát - a to formou mimořádných finančních prostředků ze státního rozpočtu. „Protože jak místní rozpočty, to znamená obce Slatina, okolních obcí, Vysokého Mýta, tak krajský rozpočet zdaleka nepočítají s mimořádnými událostmi tohoto druhu. Je potřeba jednat se státem, zdali uvolní prostředky, protože je evidentní, že to něco stát bude,“ upozornil Martin Netolický. 

Hejtman už jednal s ministrem životního prostředí, který má na starosti zákon o prevenci závažných havárií. „V resortu ministerstva životního prostředí nějaký takový zákon vznikne, protože toto téma jsme otevřeli v souvislosti s areálem bývalé Vitky v Brněnci, a jak se ukazuje, obdobný fond bude muset být buď i v jiných resortech, a nebo třeba i v tomto resortu pro obdobné případy,“ zmínil hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Vývoj událostí kolem muničního skladu shrnují tyto články:

Ve skladech ve Slatině pokračují soudem povolené prohlídky. Policie při nich zajišťuje zbrojní materiál, dosud odvezla sedm nákladních aut, uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Případ se vyšetřuje jako nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení z nedbalosti.

Hejtman Netolický chce v nejbližších dnech svolat Bezpečnostní radu Pardubického kraje. Měla by formulovat stanovisko pro bezpečnostní radu státu a orgány státní správy, neboť podle hejtmana české právní normy sice detailně popisují zásady nakládání s municí a výbušninami pro armádu, ale už mnohem méně pro civilní muniční sklady. „Tento civilní muniční sklad nevyhovuje ani jedné z podmínek, které jsme formulovali pro muniční sklad v Květné,“ prohlásil Netolický. Starosty okolních obcí bude kraj informovat o situaci ve Slatině ve dvoutýdenních intervalech.

Starostka Slatiny Věra Kadrmasová dnes novinářům řekla, že obyvatelé existenci muničního skladu přímo v obci neodmítají. Některým firma Multiagro poskytuje zaměstnání, s majitelem neměla radnice v minulosti žádné problémy.

Muniční sklad ve Slatině
Zdroj: ČT24

Areál s 12 objekty nepřetržitě hlídá policie. Budovy se vždy po prohlídce zapečetí. Podle majitele firmy Martina Rudolfa bylo z areálu odvezeno například ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože. Rudolf dříve uvedl, že ve třech skladech je zbrojní materiál, v dalších objektech je nezbrojní výroba. Tvrdil také, že nezkolaudovaný objekt je pouze jeden a že všechen materiál pořídil legálně a na vše má obchodní licenci. Podle Českého báňského úřadu nemá společnost Multiagro povolení skladovat výbušniny ani je nabývat.

Podle kraje i starostů musí munice ze Slatiny zmizet (zdroj: ČT24)