Pád lanovky v Krkonoších: Obviněna matka zraněných dětí

V případu tragické nehody nákladní lanovky, která se v listopadu 2013 utrhla ve Špindlerově Mlýně, padlo první obvinění. Při pádu tam tehdy jeden člověk zahynul a další čtyři včetně dvou malých dětí utrpěli vážná zranění. Za zranění dětí nemůže podle policie majitel lanovky, ale jejich vlastní matka. Ta už si také vyslechla obvinění ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. A to přesto, že při tragédii zahynul její manžel a ona sama utrpěla zranění. Naopak policejní vyšetřování neprokázalo jakoukoli odpovědnost provozovatele nákladní lanovky.

Tragicky skončil 29. 11. 2013 pro rodinu z Pardubicka výlet do Krkonoš. Nastoupili na lanovku, na které neměli co dělat. Po několika vteřinách jízdy se nákladní lanovka utrhla a spadla z 10 metrů mezi kameny do Studeného Labe. Otec zemřel na místě, matka, další žena a dvě malé děti skončily v nemocnici. Viditelnost byla kvůli hustému sněžení malá, asi na dva metry, vzpomíná zasahující hasič Pavel Viktorin. Záchranáři se k lidem z utržené lanovky museli brodit Labem.

Lanovka přitom měla vozit jen zavazadla, hosté musí k chatě Bumbálka na kopci vyjít asi 25 minut pěšky. Tu noc ale hustě sněžilo a foukal silný studený vítr. „Pohnutky k tomu, že děti nasedly do nákladní lanovky, byly ze strany rodičů pochopitelné, oni chtěli děti uchránit před nepříznivými klimatickými podmínkami, které v Krkonoších v tu dobu byly. Byl velmi silný vítr, sněžilo, a byla opravdu zima. Oni chtěli za krátkou chvíli děti přepravit na chatu, kde bydleli. Bohužel ale zvolili tu nejhorší cestu, a to přepravu lanovkou, kdy na první pohled bylo zřejmé, že není určená pro přepravu osob, nýbrž pouze na přepravu nákladů,“ konstatovala k okolnostem tragédie Ivana Ježková, mluvčí Policie ČR Hradec Králové.

Matka dětí je podle Ivany Ježkové obviněna z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti proto, že zanedbala důležitou povinnost danou jí zákonem - chránit nezletilé děti rodičem nebo zákonným zástupcem před všemi riziky, které mohou vést ke zranění nebo v nejhorších případech i ke smrti dětí.

„Riziko posadit děti do lanovky určené pouze pro přepravu nákladu bylo opravdu enormní a tragédie, která potom následovala, jenom dosvědčila, že lanovka skutečně nebyla určená pro dopravu lidí na chatu Bumbálka,“ konstatovala Ivana Ježková, mluvčí Policie ČR Hradec Králové.

Podrobnější informace o havárii lanovky a následném dění shrnují tyto články:

Policisté případ rozplétali skoro patnáct měsíců

Podle policejní mluvčí Ivany Ježkobé bylo vyšetřování této tragické události velmi náročné, kriminalisté vyslechli obrovské množství svědků, zadali velké množství znaleckých posudků. Kromě soudní pitvy to byly i lékařské posudky ohledně zranění všech těch zúčastněných osob. Dále to byly znalecké posudky, které vedly k přesnému určení technického stavu nákladní lanovky. A řada dalších důkazů.

„Velmi důkladné a pečlivé vyšetřování neprokázalo do současné doby jakoukoli odpovědnost provozovatele lanovky. Výpověď obviněné ženy ale pro nás bude velmi důležitá právě pro účely dalšího vyšetřování,“ uvedla Ivana Ježková, mluvčí Policie ČR Hradec Králové.

Nákladní lanovka má nově bezpečnostní kamery 

Majitel vlečku zprovoznil zhruba měsíc po tragédii. Přibyly varovné nápisy a bezpečnostní kamery. Dnes už se ale k případu vyjadřovat nechtěl. „Já myslím, že ti lidé už jsou potrestaní dost,“ konstatoval Miloslav Jirman, provozovatel lanovky ze Špindlerova Mlýna s tím, že má práci a víc k tragédii říkat nebude. 

Redaktor ČT se pokoušel kontaktovat i obviněnou ženu, ale nepodařilo se mu to. Pokud jí ale státní zástupce vinu prokáže, hrozí jí za nedbalost a těžká zranění vlastních dětí trest až na čtyři roky.

Pád lanovky: Obviněna matka zraněných dětí (zdroj: ČT24)

Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti

(1) Kdo jinému z nedbalosti způsobí těžkou újmu na zdraví, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona.

(3) Kdo z nedbalosti způsobí těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let.

Zdroj: Trestní zákoník - § 147